Zeleni curry: Preprosto in okusno
Ljubitelji eksotičnih okusov, pozor! Predstavljamo recept za tajski zeleni curry, ki bo s svojo aromatičnostjo in bogatimi okusi zagotovo prevzel vaše čute.
Sestavine:
- 4–6 žlic tajske zelene curry paste,
- 2 velika stroka česna, sesekljana,
- 2 žlički svežega ingverja, drobno naribanega,
- 1 žlica paste iz limonske trave ali 2 žlički sesekljane limonske trave,
- 250 ml piščančje ali zelenjavne jušne osnove,
- 400 g kokosovega mleka, polnomastnega,
- 1 čajna žlička ribje omake,
- 1 čajna žlička sladkorja,
- 1/8 čajne žličke soli,
- 6 listov kaffir limete ali limetine lupine ali stebel limonske trave.
- 350 g piščanca brez kože in kosti,
- 1 manjši jajčevec ali pol večjega,
- 16 listov tajske bazilike (ali navadne),
- sok 1/2 limete.
- jasminov riž.
Navodila za pripravo:
Priprava riža: Jasminov riž skuhajte po navodilih na embalaži, idealno je kuhanje na pari ali pokrito v malo vode.
Priprava curry paste: V ponvi ali loncu segrejte malo olja. Dodajte zeleno curry pasto, sesekljan česen, nariban ingver in limonsko travo. Mešajte in pražite 2 do 3 minute, da se sestavine lepo premešajo in začnejo dišati.
Dodajanje tekočin: V ponev dodajte piščančjo ali zelenjavno juho in kokosovo mleko. Dobro premešajte, da se curry pasta popolnoma raztopi v tekočini.
Začimbe: Dodajte ribjo omako, sladkor, sol in liste kaffir limete (ali alternativo). Premešajte in pustite, da zavre.
Dodajanje mesa: V omako dodajte na kocke narezano piščančje meso. Zmanjšajte ogenj in pustite, da se meso počasi kuha in absorbira okuse omake.
Zelenjava: Dodajte narezan jajčevec in kuhajte do mehkega. Po želji dodajte tudi druge zelenjave, kot so bučke, stročji fižol ali gobe.
Finalni okusi: Preden curry odstavite z ognja, dodajte lističe tajske bazilike in limetin sok. Dobro premešajte in prilagodite okus po potrebi, dodajte sol, sladkor ali ribjo omako za popoln balans okusov.
Zeleni curry postrezite v globokih krožnikih, obložen s sveže kuhanim jasminovim rižem, in dovolite, da vas ta tradicionalna tajska jed popelje na kulinarično potovanje polno eksotičnih arom in okusov.
[Vir: Pun kufer]; Foto: Freepik; Portal24