Zeleni curry: Preprosto in okusno

Ljubitelji eksotičnih okusov, pozor! Predstavljamo recept za tajski zeleni curry, ki bo s svojo aromatičnostjo in bogatimi okusi zagotovo prevzel vaše čute.

Sestavine:

  • 4–6 žlic tajske zelene curry paste,
  • 2 velika stroka česna, sesekljana,
  • 2 žlički svežega ingverja, drobno naribanega,
  • 1 žlica paste iz limonske trave ali 2 žlički sesekljane limonske trave,
  • 250 ml piščančje ali zelenjavne jušne osnove,
  • 400 g kokosovega mleka, polnomastnega,
  • 1 čajna žlička ribje omake,
  • 1 čajna žlička sladkorja,
  • 1/8 čajne žličke soli,
  • 6 listov kaffir limete ali limetine lupine ali stebel limonske trave.
  • 350 g piščanca brez kože in kosti,
  • 1 manjši jajčevec ali pol večjega,
  • 16 listov tajske bazilike (ali navadne),
  • sok 1/2 limete.
  • jasminov riž.

Navodila za pripravo:

Priprava riža: Jasminov riž skuhajte po navodilih na embalaži, idealno je kuhanje na pari ali pokrito v malo vode.

Priprava curry paste: V ponvi ali loncu segrejte malo olja. Dodajte zeleno curry pasto, sesekljan česen, nariban ingver in limonsko travo. Mešajte in pražite 2 do 3 minute, da se sestavine lepo premešajo in začnejo dišati.

Dodajanje tekočin: V ponev dodajte piščančjo ali zelenjavno juho in kokosovo mleko. Dobro premešajte, da se curry pasta popolnoma raztopi v tekočini.

Začimbe: Dodajte ribjo omako, sladkor, sol in liste kaffir limete (ali alternativo). Premešajte in pustite, da zavre.

Dodajanje mesa: V omako dodajte na kocke narezano piščančje meso. Zmanjšajte ogenj in pustite, da se meso počasi kuha in absorbira okuse omake.

Zelenjava: Dodajte narezan jajčevec in kuhajte do mehkega. Po želji dodajte tudi druge zelenjave, kot so bučke, stročji fižol ali gobe.

Finalni okusi: Preden curry odstavite z ognja, dodajte lističe tajske bazilike in limetin sok. Dobro premešajte in prilagodite okus po potrebi, dodajte sol, sladkor ali ribjo omako za popoln balans okusov.

Zeleni curry postrezite v globokih krožnikih, obložen s sveže kuhanim jasminovim rižem, in dovolite, da vas ta tradicionalna tajska jed popelje na kulinarično potovanje polno eksotičnih arom in okusov.

[Vir: Pun kufer]; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja