Zelenjavna rižota s svinjskim mesom [Foto: Pixabay/ RitaE.]

Ko se vonj po sveže nasekljani zelenjavi zmeša z aromo nežno popečenega svinjskega mesa, nastane jed, ki ogreje srce in razvaja brbončice. Zelenjavna rižota s svinjskim mesom je popolna kombinacija rustikalnih okusov in kremaste teksture, ki jo lahko pripravite za družinsko večerjo ali posebno priložnost.

Jed je vsestranska, saj združuje sezonsko zelenjavo z bogatim okusom mesa, riž pa poskrbi za prijetno sitost.

Recept za zelenjavno rižoto s svinjskim mesom

Sestavine (za 4 osebe):

  • 300 g svinskega stegna ali plečeta, narezanega na kocke,
  • 250 g riža za rižoto (npr. arborio ali carnaroli),
  • 1 srednje velika čebula, drobno nasekljana,
  • 2 stroka česna, sesekljana,
  • 1 korenček, narezan na majhne kocke,
  • 1 manjša bučka, narezana na kocke,
  • 100 g graha (svežega ali zamrznjenega),
  • 1 rdeča paprika, narezana na kocke,
  • 100 ml belega vina (po želji),
  • 1 liter vroče zelenjavne ali piščančje jušne osnove,
  • 50 g parmezana, naribanega,
  • 2 žlici olivnega olja,
  • 1 žlica masla,
  • sol in sveže mlet poper po okusu,
  • svež peteršilj za okras.

Priprava:

V večji ponvi segrejte olivno olje in na srednje močnem ognju popečite kocke svinjskega mesa, da porjavijo. Med pečenjem jih začinite s soljo in poprom. Ko so zlato rjave, jih prestavite na krožnik in pustite ob strani.

V isti ponvi na srednjem ognju popražite čebulo, da postane steklasta (približno 3 minute). Dodajte česen in pražite še 30 sekund, da zadiši. Nato dodajte korenček, bučko in papriko. Pražite 5–7 minut, da se zelenjava nekoliko zmehča.

V ponev vsujte riž in ga pražite 1–2 minuti, da se zrna nekoliko zasteklijo. Če uporabljate vino, ga prilijte in mešajte, dokler se ne vpije. Nato postopoma dodajajte vročo jušno osnovo, po eno zajemalko naenkrat. Mešajte in počakajte, da riž vpije tekočino, preden dodate naslednjo zajemalko. Postopek traja približno 15–18 minut, dokler riž ni al dente.

Ko je riž skoraj kuhan, vmešajte grah in popečeno svinjsko meso. Kuhajte še 2–3 minute, da se okusi povežejo. Na koncu vmešajte maslo in nariban parmezan, da rižota dobi kremasto teksturo. Po potrebi dodatno začinite s soljo in poprom.

Rižoto razdelite na krožnike, potresite s svežim peteršiljem in po želji dodajte še malo parmezana. Postrezite takoj.

Nasvet: Če želite bolj intenziven okus, lahko dodate ščep suhega timijana ali rožmarina med praženjem mesa. Rižoto lahko prilagodite tudi z drugo zelenjavo, kot so gobe ali šparglji, odvisno od sezone.

Uživajte v kuhanju in dober tek!

Portal24; Foto: Pixabay/ RitaE.