ZPIZ napoveduje najvišjo uskladitev pokojnin od leta 1992

Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ) je objavil, da bodo pokojnine in drugi prejemki od 1. januarja 2024 redno usklajeni za 8,8 odstotka, kar predstavlja najvišjo posamezno uskladitev pokojnin od junija 1992. To je tudi najvišja letna uskladitev po letu 2001. Zagotovljena pokojnina se bo tako povišala na 748,27 evra.

V skladu z Zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2) se redna uskladitev opravi enkrat letno, in sicer ob izplačilu pokojnin za mesec februar na podlagi podatkov o rasti povprečne mesečne bruto plače (60 odstotkov) in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin v Republiki Sloveniji (40 odstotkov) preteklega leta glede na predhodno leto, na podlagi podatkov Statističnega urada Republike Slovenije (SURS).

Uskladitev je izražena v odstotku kot seštevek obeh ugotovljenih delnih rasti. Višino uskladitve ugotovi Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (ZPIZ), MDDSZ pa ga posreduje v objavo Uradnemu listu Republike Slovenije. Upokojenci bodo pokojnine, višje za 8,8 odstotka, prejeli pri izplačilu pokojnin za mesec februar 2024, pri tem pa se bo pri izplačilu pokojnin in prejemkov na podlagi invalidnosti za mesec februar 2024 opravil tudi poračun pokojnin v višini razlike med izplačano pokojnino v mesecu januarju 2024, ki je bila višja za 8,2 odstotka, ter pokojnino, ki bo pripadala upravičencem na podlagi redne uskladitve, ki znaša 8,8 odstotka.

Finančni učinek te uskladitve znaša 603 milijone evrov na letni ravni, kar odraža zavezanost države k zagotavljanju dostojnega življenjskega standarda njenih upokojencev.

[Vir: ZPIZ]; Foto: Freepik; Portal24

ByA.K.

3 thoughts on “ZPIZ napoveduje najvišjo uskladitev pokojnin od leta 1992”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja