Župan Janković  kritičen do prepovedi dogodkov v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib

Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib je poznan po svoji bogati biodiverziteti, vendar na Mestni občini Ljubljana poudarjajo, da obstajajo območja, kjer je ob ustrezni zaščiti možno izvajati prireditve. Ljubljanski župan Zoran Janković je na novinarski konferenci izrazil nezadovoljstvo glede neizdaje soglasij za nekatere dogodke v parku, vključno s študentskimi prireditvami in koncertom Magnifica, ter napovedal poskus pogovorov s pristojnimi organi.

Janković je izpostavil, da je bilo letos dovoljeno nekaj prireditev, medtem ko so druge zavrnili, kar se mu zdi nerazumljivo. Na Rožniku so tako 30. aprila in 1. maja potekale prireditve ob prazniku dela, medtem ko so v Tivoliju napovedane druge prireditve, vključno z DM tekom za ženske. Vendar pa tradicionalnega Pohoda na Rožnik, ki ga študenti organizirajo v sklopu Majskih iger, ne bo, saj jim Zavod RS za varstvo narave ni dal soglasja. Prav tako je bil zavrnjen koncert Magnifica zaradi škodljivih vplivov na naravne vrednote parka.

Brez pritožb

Župan je poudaril, da je bilo na prireditvah ob prazniku dela na Rožniku več tisoč ljudi, vendar ni bilo nobenih pritožb glede vpliva na park. “So premladi, so preveč bučni? Pa kje je boljše, kot da so tam gori?” se je vprašal Janković. Prav tako je izrazil nerazumevanje glede zavrnitve soglasja za koncert Magnifica, spomnil pa je, da je v Tivoliju pred leti nastopal tudi DJ Umek z močnejšo glasbo.

Mestna občina Ljubljana zagotavlja, da podjetje Voka Snaga, ki upravlja krajinski park, ves čas spremlja stanje v parku in sodeluje na prireditvah. Verjamejo, da je mogoče prireditve organizirati brez škode za naravo, če so le-te ustrezno zaščitene. Janković je poudaril, da je park treba ščititi, vendar mora tudi živeti pod določenimi pogoji. Napovedal je pogovore s pristojnimi, da bi dosegli bolj predvidljiva pravila igre za organizacijo prireditev.

Občina bo pripravila priporočila za Zavod za varstvo narave, s ciljem doseči bolj uravnotežen pristop k izdajanju soglasij za prireditve v krajinskem parku.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Zajem zaslona

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja