100 milijonov evrov letno za javna najemna stanovanja

Vlada bo danes obravnavala izhodišča za zakon o sistemskem financiranju javne najemne stanovanjske gradnje, ki predvidevajo da bo od leta 2025 za prihodnjih deset let za javno najemno gradnjo namenjenih do 100 milijonov evrov letno. Premier Robert Golob je ob ogledu gradnje novih stanovanj na Zvezni ulici v Ljubljani napovedal, da bo sistemski vir za gradnjo javnih najemnih stanovanj prednostno usmerjen k stanovanjem, ki jih gradijo republiški in občinski stanovanjski skladi. Ti imajo po njegovih besedah že danes na razpolago zemljišča in projekte, ne pa tudi sistemskega vira.

“S sprejemom teh izhodišč in nato zakonodaje bomo prešli iz prve v tretjo ali četrto prestavo, ker bomo pod enakimi pogoji financiranja lahko financirali stanovanja, kjer koli bodo za to na razpolago zemljišča in projekti,” je povedal premier Golob. Premier pričakuje, da bo zakon pripravljen v najkrajšem mogočem času, po časovnici pa naj bi bil v državnem zboru potrjen do konca letošnjega leta.

Simon Maljevac minister za solidarno prihodnost, pristojen za stanovanjsko politiko je potrjevanje izhodišč za omenjeni sistemski zakon označil kot zgodovinski mejnik na področju javne stanovanjske najemne politike. “Verjamem, da bo to prineslo spremembo za ljudi in postavilo temelje nove stanovanjske politike, ki jo želimo voditi v Sloveniji,” je dejal Maljevac. Stanovanjska politika s tem po njegovih besedah jasno prihaja v ospredje vladnih politik.

Reševanje stanovanjske politike

Tako minister kot premier sta spomnila, da so reševanje stanovanjske problematike zapisali v koalicijsko pogodbo in se s tem ukvarjajo vse od nastopa mandata. “Do zdaj je v Sloveniji obstajala množica institucij – od republiškega do mestnih oziroma občinskih stanovanjskih skladov – in vsak od njih se je trudil po svojih najboljših močeh, da bi naslovil to perečo problematiko pomanjkanja javnih neprofitnih stanovanj. Mi smo se zavezali, da bomo vse te akterje povezali pod enim zakonodajnim okvirom,” je dejal premier.

Minister Maljevac je poudaril, da bodo sredstva za ta namen s prihodnjim letom nedvomno zagotovljena, od kod jih bo država črpala, pa še ni znano. Dodal je: “Dogovor je, da sredstva so in bodo na voljo. Ali bodo vir proračunska sredstva ali kaj drugega, to bomo še videli.”

Eden od pomembnih korakov do novih javnih najemnih stanovanj je dokapitalizacija Stanovanjskega sklada RS. Vlada je sklad lani dokapitalizirala s 25,5 milijona evrov, danes pa naj bi vlada potrdila še eno dokapitalizacijo v enakem znesku, je dejal Maljevac. Golob je dodal, da bodo s tem omogočili začetek izvajanja projektov še pred potrditvijo zakona.

Maljevac je prepričan, da je do konca mandata te vlade mogoče doseči cilj začeti gradnjo 5000 javnih najemnih stanovanj. “Skoraj polovica jih je že v gradnji. To je ambiciozen načrt, ki si ga še nihče ni upal zastaviti, nihče tudi ni upal dati na mizo do 100 milijonov evrov vsako leto za deset let. Mi smo to naredili in verjamem, da je to najboljše sporočilo mladim v Sloveniji, da bodo lahko prišli do dostopnih stanovanj,” je poudaril premier Golob.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja