5 mitov o meditaciji, ki vas lahko dejansko ovirajo

Meditacija, starodavna praksa, ki obljublja mir in umirjenost, je obdana z miti in napačnimi prepričanji, ki ljudem lahko preprečijo, da bi jo vključili v svoje življenje. Od čuječnosti do transcendentalne meditacije, razumevanje resnice o meditaciji lahko odpravi strahove in nesporazume. Tukaj razbijamo pet pogostih mitov.

Mit št. 1: Meditacija vedno sprošča

Čeprav je meditacija pogosto povezana s sprostitvijo, to ne drži vedno. Katie Krimer, licencirana klinična socialna delavka, opozarja, da meditacija lahko povzroči nelagodje, zlasti za tiste, ki se prvič soočajo s svojimi notranjimi izkušnjami. Pregled študij je pokazal, da več kot 8 odstotkov udeležencev med meditacijo doživi anksioznost ali depresijo. Za tiste z zgodovino travm je pomembno, da pred meditacijo najdejo pravo podporo.

Mit št. 2: Meditacija pomeni mirno sedenje z zaprtimi očmi

Meditacija ne zahteva tišine, zaprtih oči ali sedenja v položaju lotosa. Lahko vključuje skeniranje telesa, sprehode v tišini ali osredotočanje na gibanje. Meditacija je namerna praksa, ki omogoča preusmeritev stran od naših misli v katerem koli položaju ali ob vsaki ravni hrupa. Različne prakse, kot so mantre ali glasba, lahko pomagajo vzpostaviti prisotnost.

Mit št. 3: Meditacija je velika potrata časa

Nasprotno, že ena minuta osredotočenega dihanja lahko zmanjša negativne misli in stres. Dr. Paul Greene, direktor Manhattanskega centra za kognitivno-vedenjsko terapijo, poudarja, da redna kratkotrajna meditacija lahko prinese dolgotrajne koristi za duševno zdravje. Rednost je ključnega pomena za vzdrževanje učinkov meditacije.

Mit št. 4: Nekateri ljudje so preprosto slabi v meditaciji

Meditacija ne pozna pojma “biti slab” pri njej. Cilj ni izprazniti um, temveč naučiti se imeti nadzor nad svojimi mislimi. Joree Rose, LMFT, poudarja, da je pomembno dovoliti mislim in čustvom, da pridejo in gredo brez presojanja. Ključ do uspeha je vrnitev k sedanjosti, ne glede na to, kako pogosto um uide.

Mit št. 5: Vodena meditacija ni “prava” meditacija

Vodena meditacija, ki jo lahko ponudijo učitelji ali aplikacije, je dragoceno orodje za tiste, ki težko ostanejo osredotočeni. Zagotavlja neprekinjene opomnike o tem, kaj naj počnejo, kar je lahko še posebej koristno za začetnike. Greene svetuje, da poiščete pravo ravnovesje med vodstvom in tišino, ki ustreza vašim potrebam.

Razbijanje teh mitov odpira vrata k boljšemu razumevanju in prakticiranju meditacije, ki lahko obogati vaše življenje na nepričakovane načine.

vir; Foto: ; Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Discover more from Senior24

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading