Bliža se Valentinovo – Razkrivamo zgodovino in pomen romantičnega praznika

Valentinovo je romantičen praznik, ki ga vsako leto praznujemo 14. februarja. Čeprav je danes znan predvsem po izmenjavi ljubezenskih voščilnic, cvetja in drugih simbolov ljubezni, ima bogato zgodovino in izvor, ki sega nazaj v antična časovna obdobja.

Izvor Valentinovega praznika je obdan s številnimi legendami in zgodovinskimi razlagami. Najpogosteje povezano zgodbo o izvoru pripisujejo rimskemu svečeniku Valentinu, ki je deloval v 3. stoletju. Obstaja več različic zgodbe o Svetem Valentinu, vendar je ena izmed najbolj znanih ta:

Valentin je bil krščanski svečenik, ki je krščeval rimsko vojsko in pomagal zvezi mladih parov, čeprav je bilo to v času, ko je rimski cesar Klavdij II. prepovedal poroko med vojaki, verjamejo, da je Valentin izvajal poroke kljub prepovedi. Ko je to izvedel cesar, je Valentina zaprl in obsodil na smrt. Pred svojo usmrtitvijo je Valentin zapustil pismo zaporniškemu pazniku in ga podpisal z besedami “Tvoj Valentin”. To naj bi bil prvi zabeleženi valentinovo ljubezensko pismo.

Kako je praznik dobil ime:

Ime Valentinovo naj bi izhajalo iz latinske besede “Valentinus”, ki je bila povezana s tremi zgodovinskimi svetniki z imenom Valentin, vsi pa so bili povezani z ljubeznijo in romantiko. Zato se je praznik imenoval po teh svetnikih in je sčasoma postal praznik ljubezni.

Pomen Valentinovega:

Danes Valentinovo predstavlja dan, ko izražamo svojo ljubezen in naklonjenost do svojih partnerjev in ljubljenih oseb. To počnemo z izmenjavo daril, ljubezenskih sporočil in izleti v restavracije ter druge romantične dejavnosti. Kljub komercializaciji praznika ostaja pomen Valentinovega globoko ukoreninjen v izražanju ljubezni in skrbi do tistih, ki jih imamo radi.

Ne glede na to, ali verjamete v zgodbo o Svetem Valentinu ali ne, Valentinovo ostaja priljubljen praznik za izražanje čustev in ustvarjanje lepih spominov s partnerjem ali ljubljeno osebo. Praznik nas spominja, kako pomembno je izraziti svojo ljubezen in naklonjenost skozi vse leto, ne le na posebnem dnevu.

Avtor: Portal24 ; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Discover more from Senior24

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading