Ali mi pripada zagotovljena pokojnina in kako do informativnega izračuna?

Če se boste odločili za starostno upokojitev ob predpisanem času in s potrebno dolžino pokojninske dobe, vam pripada zagotovljena pokojnina, ki znaša 620 evrov. To spremembo je prinesel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2I), ki je začel veljati 1. maja 2021. Ta zakon je prinesel pomembne spremembe v sistem pokojninskega zavarovanja, med drugim tudi povečanje najnižje zagotovljene pokojnine iz 500 evrov na 620 evrov. S tem se želi zagotoviti dostojno življenje upokojencem ter ustrezna socialna varnost v starosti.

Poleg tega ima višina zagotovljene pokojnine pomembno vlogo tudi pri določanju osnove za odmero vdovske oziroma družinske pokojnine, kar dodatno poudarja pomen te spremembe. Uskladitve pokojnin se izvajajo v določenih rokih in višinah. Slednje pomeni, da se lahko zagotovljena pokojnina še spreminja v skladu s temi uskladitvami. Pomembno je, da se upokojenci redno obveščajo o teh spremembah, da lahko ustrezno načrtujejo svoje finančno stanje v prihodnosti.

Informativni izračun

Za pridobitev informacij o pričakovanem datumu izpolnitve pogojev za starostno (ali predčasno) upokojitev ter o višini pokojnine, se lahko obrnete na zavod. Za pridobitev informativnega izračuna je potrebno vložiti ustrezno vlogo:

  • preko storitve eVloge ZA VSE, brez kvalificiranega digitalnega potrdila – kliknite na →  
  • elektronsko prek sistema Moj eZPIZ, s kvalificiranim digitalnim potrdilom,
  • osebno na najbližji območni enoti zavoda ali
  • po pošti (PDF obrazec). 

V letu, v katerem boste dopolnili starost 58 let, vam bo zavod po uradni dolžnosti posredoval informacijo o pričakovani višini predčasne oziroma starostne pokojnine. Ampak pozor, pri slednjem namreč ne bodo upoštevane vaše osebne okoliščine, ki vplivajo na pridobitev pravice in višino pokojnine (znižanja starosti, dodatni odmerni odstotek za otroke, dopolnjena doba v tujini).

Merila za posredovanje informacije o pričakovani višini starostne oziroma predčasne pokojnine so določena v Pravilniku o posredovanju informacije o pričakovani višini predčasne oziroma starostne pokojnine.

Pogoje za starostno pokojnino lahko izračunate ali preverite s storitvijo Splošni informativni pokojninski kalkulator.

[Vir: ZPIZ]

Foto: Pixaaby

Senior24

ByA.K.

One thought on “Ali mi pripada zagotovljena pokojnina in kako do informativnega izračuna?”
  1. Pozdravljeni.
    Stara sem 60 let imam malo več kot 5 let delovne dobe in 3 že odrasle otroke.ker je moz imel tako sluzbo sem morala biti doma z otroki.Sedaj me zanima v kateri starosti lahko prosim za penzijo.Ali se mi kaj upostevajo otroci.hvala lp Darja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja