Življenje kot enkratna in unikatna danost

»Če bi imel možnost živeti še enkrat, bi naredil vse drugače«. Zanimiva misel. Dano nam je eno življenje. Dr. Anton Trstenjak pravi, da je vsako življenje enkratna in unikatna danost, da tudi če bi želeli ponoviti življenje, bi marsikaj ponovili iz prejšnjega življenja. 

Ljudje bi radi začeli življenje še enkrat. Ponovno  bi se radi rodili, radi bi vse spremenili, radi bi vse delali drugače. Novo leto, nove priložnosti, novi izzivi. Poudarimo, da bo letos drugače. Ali je to želja ? Ali je to cilj ?  Kako so v nas močne želje po spremembah ?

»Filozofija začenjanja« je za človeka potrebna in jo imamo v sebi. Vsakodnevni ritem življenja nas postavlja pred začetek. Jutro je začetek. Teden ima začetek, mesec ima začetek. Vsak človek oblikuje pot začenjanja na svojevrsten, lasten način.  Kljub temu, da vedno znova začenjamo ista dela, je naš način drugačen. To je vedno izziv, da začnemo drugače. 

Ljudje delamo različne korake, da bi svojo pot začeli na novo. Da bi kaj spremenili in začeli na novo, se odločijo, da bodo živeli nekje drugje, najdejo novo bivališče. To storijo, a niso zadovoljni. Latinski pregovor pravi: » Omnia mea mecum porto.« To pomeni, vse svoje nosim s seboj. Človek je bitje, ki nosi samega sebe in vse je v nas.  Sprememba okolja lahko pomaga, a v sebi nosimo to, kar smo. Novosti se začenjajo, ko naš notranji svet in usmeritve življenja začnemo spreminjati.  v nas. To je prvi korak.  

Če hočemo začeti nekaj novega je nujno, da imamo cilj in željo. Spodbuda naj bo, da si predstavljamo sebe, kako  bomo dosegli cilj.  Razveselite se cilja in opazujte srečo nad doseženim ciljem. Zavedajte se, da zmorete ! 

Moč želje je moč življenja. Pravijo, če si resno in močno želiš se zgodi. Želja te objame, z njo začneš dihati, živeti, vse telo, duša in psiha se posveti in usmeri k uresničenju želje. Na začetku novega leta so želje prezračevanje naše notranje zavzetosti in usmeritve.  Če smo odprti za vse, kar nam daje življenje in stvarstvo, bomo imeli dovolj duhovnih in telesnih moči za novo smer in pot življenja.   

V letošnjem letu želim odkriti, kje so moji življenjski izzivi ? Vsako leto nam življenje daje nove načrte in izzive. 

Novo leto je nova zgodba, je nova priložnost in nova danost. Sicer vas čaka isto delo kot lani, okolje, sodelavci in še marsikaj. Naš pogled in pristop k življenju, filozofija življenja je pa v naših rokah. Veliko je odvisno, kako si življenje na novo ustvarjamo, kako sami pristopimo in kako gledamo na sebe, svet in vse, kar nas obkroža. Pa ne pozabimo, če želimo, se rodimo v novo življenje. V naših glavah se začnejo spremembe. 

Na začetku novega leta smo na križišču. Razveselimo se tega križišča. To je izziv. Tu je več poti. Katera je vaša in kam je usmerjena? Se odločim za veselje, srečo in mir? Imam pred očmi določene vrednote, cilje, ki jih postavljam v središče mojega vsakodnevnega življenja ? Kakšen odnos do življenja imamo? Ali želimo biti pozitivni do vseh stvari ? Odločitev je vaša. Kako nujno je, da želimo biti pozitivna oseba in to tudi dajati in prinašati v okolje. 

Najslabše je, da rečemo, da se ne da nič spremeniti. So dejstva, danosti, ki jih ne moremo spremeniti. Preteklost, genska dediščina, podedovane značajske  lastnosti, vedenjski vzorci… 

Kaj pa lahko spremenimo? Naš odnos do sebe, miselnost, pogled na življenje? 

Potrebno je začeti v sebi. Človek živi s tem, kar ga vleče, vabi, razveseljuje. Ali imate pred seboj kvalitetno, dostojno življenje, ki je povezano s temeljnimi materialnimi dobrinami in dostojnim življenjem ?   Je pred nami kakšen cilj, na katerem bomo imeli  večji poudarek ?  Zdravje, dobri odnosi, mir?  Če nismo bili zadovoljni s svojim načinom življenja, če se nam zdi, da ni bilo v nas pravega veselja, je vedno možnost, da iščemo drugo pot. 

Za lepo, dostojno, mirno in veselo življenje potrebujemo duhovno in telesno moč. Ko se ozrete nazaj, kje je bil vaš vse stranski vir moči? To je izredno potreben izziv. Človek lahko deluje, če ima dovolj moči na vseh področjih življenja. 

Nova zgodba v življenju se začne z ljubeznijo do sebe. Kaj boste v letošnjem letu naredili za zdravo življenje ? Brez zdravega telesa in duha je težko. Če se imamo dovolj radi, bom začeli takoj z novim letom. Pred očmi imamo prehrano, urnik za sprehod, ali tek,  različne oblike rekreacije. Telo je zahtevno, potrebno ga je poslušati. Odgovarjam na potrebe telesa in ne zanemarjam telesa? Če se imam rad, bom uspel, začel bom po korakih. Zdravo telo je kot temelj za dobro življenje.  

Odkrivajmo nove izvire energije in moči.  Kaj vse nam daje energijo, kaj  imamo okrog sebe kar je izvir moči na poti  novega življenja v letu, ki je pred nami ? 

Skrb za duhovno, čustveno zdravje je  vsakdanji izziv. Zdrav odnos do različnih čustev, ki jih vsak dan doživljamo je velik dar.  Potrebno je, da imamo  dovolj duhovne moči za  sprejemanje in premagovanje vsakodnevnih naporov.  Vaš značaj potrebuje nego, vaša osebnost je velika enkratna mojstrovina. Veselite se sami sebe in se opazujte. Ali že veste, kaj vas umiri in kaj vam da duha, da  ste notranje mirni in zaznate veličino vaših darov. Naj bo v vas ponos in ljubezen do vaših duhovnih darov. Opazovanje samega sebe, redno razmišljanje o sebi in vseh darovih, ki jih imate, je dnevni izziv za lepo življenje. Na področju spoznavanja samega sebe je vedno nekaj novega. Prav zaradi tolikih sprememb v nas samih je za nas vedno priložnost, da začnemo znova. Ustaviti se je potrebno in poklepetati z notranjim svetom. Najprej se zahvaljujemo za vse, kar smo in živimo. Razveselili se bomo, kaj vse se dogaja v nas. Nato sledi želja, da ostanete v tem toplem dobrem vzdušju in ga boste želeli podaljšati. To je pot novega življenja. Imate svoj kotiček, kjer se srečate sami s seboj? 

Koliko črpam iz narave? Najbolj vsakdanja danost, iz katere izhajamo in smo del nje. Z naravo se spreminjamo, od spomladi do jeseni dihamo, rastemo se oblikujemo. Narava nas najbolj vabi k spremembi in v naravi se stalno prebuja novo življenje.  Od pomladi, ko se narava rojeva, prebuja, do jeseni, ko se trgajo listi in odhaja v spanje.  Tudi v nas se vse to vedno dogaja in odvija. Morda ne opazimo, je pa vedno živo in navzoče življenje. 

Druga plat življenja z naravo je, da nas hrani, poživlja , očiščuje in prečiščuje. Vsako drevo nam je podarjeno, da z nami diha, se ob njem hranimo. Z vsem čuti prejemamo v naravi telesno energijo, kot tudi duhovno moč. Če se hočemo na hitro obnoviti, prenoviti in začeti neko delo z večjim zagonom, pojdimo v naravo. Narava nas razume, v njej smo takšni, kot smo. Sprejema nas in nas hrani. Uči nas, kaj je novega v nas samih. Če sami ne opazimo, kaj se dogaja, nam narava pove. Veliki ustvarjalec življenja je Bog. Če verujete vanj in ga iščete, ne pozabite, da se v Njem vedno prenavljamo in imamo novo življenje. Bog nas ustvarja, oblikuje, spremlja, očiščuje. 

Ljudje smo  izvir in vir energije. Opazujmo bližnje. Dober iskren odnos je balzam za naše novo življenje. Učimo se drug ob drugem. Iskreno, zaupljivo prijateljstvo daje veliko energije in življenja. Če imamo ob sebi ljudi, ki nam jemljejo energijo, so tudi  izziv za nekaj novega. Spoznamo, kaj nam ni všeč v bližnjih in iščemo moč, da bi znali sprejemati drugačne ljudi od nas. Če črpamo iz vseh področjih naših danosti, bomo vedno pred izzivom novega življenja. 

Posvetujte se z ljudmi, ki vas cenijo in spoštujejo, vas poznajo in vam želijo iskreno dobro. Dovolj  je preprosta beseda, da zmorete, da bo šlo, da je to prava pot. V sebi imamo veliko energije in svetlobe, ki večkrat sploh ni izkoriščena. V tem letu vam to želim, to bo novo življenje in prebujanje. 

Benedikt Beno Lavrih, duhovnik 

Foto: Osebni arhiv; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja