Joe Biden – starost ni njegova edina težava

Krize, vojne, varstvo podnebja: Ameriški predsednik Joe Biden svojega dela ne opravlja slabo, a mu ankete dajejo slabe ocene. In težava je tudi njegova starost. Nastopi pred navdušenimi podporniki so za ameriškega predsednika postali redkost. Eden zadnjih je bil novembra, ko je Biden govoril z delavci v tovarni avtomobilskih delov v Belvideru v Illinoisu. “Oče mi je govoril: ‘Joey, delo je ob koncu meseca več kot le denar. Gre za tvoje dostojanstvo, za spoštovanje, za tvoje mesto v družbi,’” je dejal Biden. Občinstvo je navdušeno ploskalo.

Dobri ekonomski kazalniki, slabi rezultati anket

Ustvarjanje na tisoče novih delovnih mest – to je ena od stvari, ki jih sam Biden vidi kot enega svojih največjih dosežkov: sprožil je velike pakete zakonodaje za obnovo infrastrukture in boljšo zaščito podnebja, trenutni gospodarski podatki so dobri, brezposelnost nizka , stopnja inflacije pada.

A Bidnu gre v anketah zelo slabo. Zakaj? Ker ljudje primerjajo današnje cene s cenami pred korono, pravi raziskovalec javnega mnenja David Schulz: “Za povprečnega državljana ZDA, ki gre v supermarket in kupi liter mleka ali deset jajc, so cene višje kot pred šestimi meseci, zlasti v primerjavi s cenami v času mandata Donalda Trumpa. Enako velja za cene bencina.”

Za višje življenjske stroške vedno krivijo sedanjega predsednika, pojasnjuje Schulz, ki predava univerzi Hamline v Minnesoti. Po njegovih besedah je za Bidna še posebej nevarno, da večina državljanov ZDA v anketah ocenjuje, da se država v bistvu razvija v napačno smer.

Težava z Bidnovo starostjo

In potem je tu še vprašanje njegove starosti. Nad aktualnim predsednikom kot temen oblak visi vprašanje starosti. “Mislim, da je prestar,” pravi 22-letni mimoidoči, ki je leta 2020 glasoval za Bidna, a kot poudarja, predvsem zato, da ne bi zmagal Trump. “Biden je imel dobre trenutke, zdaj pa bi raje imel koga mlajšega,” pravi študent.

David Schulz poudarja, da je Trump le štiri leta mlajši od Bidna, a da se zdi precej mlajši. Potem je imel Biden vedno težave z jecljanjem in nikoli ni bil dober govorec, danes pa se pogosto zdi raztresen: “Ne izžareva več takšnega vodenja, kot ga mnogi pričakujejo od predsednika ZDA. Ljudje preprosto ne čutijo da ima še stvari pod pasom.” nadzor.”

Pred štirimi leti so Bidna mnogi videli kot “začasnega predsednika” z enim mandatom. “In zdaj so tu še vojne v Ukrajini ter tista med Izraelom in Hamasom. To so izzivi, ki jih Biden ne more neposredno nadzorovati,” pravi Schulz in pojasnjuje, da ljudje niso več prepričani, da se s temi problemi spopada na ustrezen način.

Volilna kampanja 2024 – Bidnov as v rokavu

Bidna veliko bolj pozitivno dojema politologinja Julia Azari. Ko se bo kampanja segrevala, bi lahko dosegel točke, pravi Azari, ki poučuje na univerzi Marquette v Wisconsinu. Ta način, mu je zmago prinesel že leta 2020.

Bidnu bo po njegovem mnenju še posebej koristilo, če bodo v ospredje spet prišle demokratom naklonjene teme, kot je pravica do splava: »Nihče si ni mogel predstavljati, da bo ta tema tako pomembna, kot se je izkazalo v kongresu. volitvah 2022 in na referendumih v več zveznih deželah. Obstaja medstrankarska večina za določeno raven pravic do splava,« poudarja Azari.

“Najboljši predsednik mojega življenja” ali “manjše zlo”?

Če vprašate mimoidoče na ulici, so tudi med mladimi volivci takšni, ki so na primer za Bidna, ker se zavzema za strožjo zakonodajo o orožju. »On je najboljši predsednik v mojem življenju doslej, bori se za mojo generacijo,« pravi mladenič, ki bo prihodnje leto volil prvič, v čigar šoli pa je pred leti prišlo do streljanja.

Eden od študentov, ki bo leta 2024 lahko tudi prvič volil, dodaja: “Politika v ZDA je postala izbira manjšega zla. In manjše zlo bo verjetno Biden.”

Aktualni predsednik se trudi, da ne bi kazal nezadovoljstva zaradi slabih rezultatov anket. Govor pred delavci v tovarni avtomobilskih delov v Illinoisu se je končal s pozivom, s katerim se končajo skoraj vsi govori: s pozivom k združitvi države namesto k delitvi. Verjeti v moč ZDA: “Mi smo Združene države Amerike. Ničesar ne moremo doseči,” je zavpil množici. In ljudje so ga – vsaj v tistem trenutku – glasno podprli.

vir; Foto: Wikipedia/Gage Skidmore; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja