Boj proti sovražnemu govoru: Svoboda predstavila zavezo za strpnost

Gibanje Svoboda je danes predstavilo dokument z naslovom “Zaveza za strpnost in (politično) kulturo”. Dokument so že podpisali predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, ter kandidati Gibanja Svoboda za evropske volitve. Dokument bo poslan v podpis vsem kandidatom za evropske poslance, političnim strankam in javnim funkcionarjem.

Sovražni govor z namenom podpihovanja sovraštva vodi v spodbujanje nasilja ter spodkopavanje družbene enotnosti in strpnosti. Demokratična razprava v odprti družbi je lahko učinkovita zgolj v okviru varnega javnega prostora in strpnega dialoga. Porast sovražnega govora, ki jih omogočajo in potencirajo družbena omrežja, je postalo ena izmed najpogostejših metod širjenja razdiralne retorike na lokalni, državni, evropski in svetovni ravni, ki v naše družbe vnašajo nelagodje ter ogrožajo duševno in fizično dobrobit naših državljank in državljanov. Vsakršno spodbujanje nestrpnosti in sovražnega govora, pogosto na podlagi spola, barve kože, verske ali etnične pripadnosti ali spolne usmerjenosti, je zavržno dejanje in je v neskladju s slovensko ustavo ter kazensko zakonodajo

Gibanje Svoboda

Podpisniki se zavezujejo k spoštovanju človekovih pravic, človekovega dostojanstva, strpnemu in resnicoljubnemu demokratičnemu dialogu, enakopravnosti spolov, preprečevanju širjenja sovražnega govora, osebne diskreditacije in podpihovanja sovraštva na spletnih platformah ter strankarskih medijih.

“Sovražni govor z namenom podpihovanja sovraštva vodi v spodbujanje nasilja ter spodkopavanje družbene enotnosti in strpnosti,” so zapisali v zavezi. “Demokratična razprava v odprti družbi je lahko učinkovita zgolj v okviru varnega javnega prostora in strpnega dialoga.”

Sočasno napovedujemo zagon spletne kampanje, kjer se bomo na osebne sovražne komentarje neposredno odzivali s strpnim in vključujočim odgovorom, saj menimo, da lahko tako prispevamo k demokratičnemu dialogu in pomiritvi nebrzdanih negativnih čustev posameznic in posameznikov. Verjamemo, da je nestrinjanje s stališči javnih oseb mogoče izraziti s konstruktivno in nesovražno kritiko, osebne diskreditacije in sovražni govor pa moramo ustaviti.  

Gibanje Svoboda

Izjave političnih predstavnikov

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je poudarila: “Jaz bi si želela, da ženske, ki bodo prišle za mano, ne bodo deležne tolikšnega ponižanja, kot sem ga bila deležna sama. Prav pa je, da vse tiste ženske in tukaj nas je kar nekaj, ki smo se s tem soočile, ostanemo z zravnano hrbtenico in povemo, da tega ne bomo več dopustile. S tem bomo omogočili opolnomočenje vsem ženskam, da bodo lažje stopale po naši poti.”

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je izpostavila pomen svobode izražanja: “To, da lahko na glas povemo, kar mislimo, smo kritični, dajemo pripombe, je velika pridobitev pravne države pri nas, zapisana pa je tudi kot svoboda izražanja v Ustavi. Seveda pa mora biti vse to, kritike, pripombe, ideje, povedano na dostojen način, s katerim ne žalimo nikogar.”

V Svobodi si bomo še naprej prizadevali za svobodo govora na spletu ob sočasnemu iskanju rešitev za preprečevanje sovražnega govora v okviru slovenske in evropske zakonodaje. Na evropski ravni imamo v veljavi akt o digitalnih storitvah, ki med drugim horizontalno ureja pravila moderiranja vsebin na spletu, zavezuje k odstranitvi nelegalnih vsebin in krepi varnost ter zaupanje v digitalne storitve. Omenjeni akt je Vlada Republike Slovenije v začetku leta prenesla tudi v slovenski pravni red. Prizadevali si bomo, da pristojni regulatorji ta zakon tako na evropski kot nacionalni ravni uveljavijo v celoti. Velike spletne platforme namreč trenutno zaradi pomanjkanja preverjevalcev dejstev, moderatorjev vsebin in splošnega dodeljevanja virov namreč zanemarjajo manj številčne jezike po EU, kot je slovenščina, in v praksi pa omenjena zakonodaja zaenkrat (še) ne deluje, kot je bilo zamišljeno od sprejemu

Gibanje Svoboda

Pomen izobraževanja in ozaveščanja

Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh je opozorila na potrebo po sodelovanju celotne družbe: “V Sloveniji je sovražni govor kaznivo dejanje. Žal samo z zakoni in z regulacijo ne bomo uspeli doseči stanje v družbi, ki si ga želimo. Zato je potrebno sodelovanje nas vseh, potrebno je ozaveščanje, potrebno je zavedanje, da z razširjanjem sovražnega govora povzročamo veliko škodo in posledice so lahko res grozljive.”

Evropska poslanka Irena Joveva je pozvala k odgovornosti spletnih komentatorjev: “Na tem mestu najprej javno pozivam vse spletne komentatorje, naj se prvič prenehajo zanašati na anonimnost in drugič, naj se prenehajo nanašati na poreklo, izgled, starost, otroke, laži in tako naprej. Nič nimamo proti dostojnemu izražanju različnih stališč s konstruktivno kritiko in strpnim dialogom.”

Ukrepi proti sovražnemu govoru

Gibanje Svoboda je napovedalo zagon spletne kampanje, kjer se bodo na sovražne komentarje odzivali s strpnim in vključujočim odgovorom. “Verjamemo, da lahko tako prispevamo k demokratičnemu dialogu in pomiritvi nebrzdanih negativnih čustev posameznikov,” so zapisali.

Prizadevali si bodo za dosledno izvajanje zakonodaje, ki ureja moderiranje vsebin na spletu, in pozvali k hitri uveljavitvi evropske direktive o boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini. Opozorili so na potrebo po doslednem upoštevanju Istanbulske konvencije po celotni EU.

Politično izpostavljeni člani Gibanja Svoboda so izrazili prepričanje, da se sovražni govor ne sme normalizirati ali postati normativ. “Marsikateri aktivni državljan ali državljanka se zaradi tega odloči, da ne bo vstopil v politični prostor ali javno diskusijo,” so poudarili.

Prav tako pozivamo k hitri uveljavitvi evropske direktive o boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini, ki na EU ravni ureja pravila za preprečevanje nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter boj proti njima, vključno s kibernetskim nasiljem nad ženskami. Pozivamo tudi k doslednemu upoštevanju Istanbulske konvencije po celotni EU. Ob tem pa si bomo za strpno demokratično družbo prizadevali tudi z drugimi ukrepi, kot so postavljanje zgleda, izobraževanjem mladih in ozaveščanjem javnosti. Na koncu namreč vse stoji in pade na integriteti človeka. 

Gibanje Svoboda

Poslanka državnega zbora Janja Sluga je dejala: “Ko zmanjka argumentov, nastopi osebna diskreditacija, nastopi zmerjanje, klevetanje in sovražni govor. Moramo s svojim zgledom opozarjati in spodbujati državljanke in državljane, da tudi oni niso tiho in da tega več ne podpirajo.”

Državni sekretar Vojko Volk je izpostavil svoj osebni pristop: “Odkar sem vstopil v slovensko javno življenje, sem prišel do enega recepta, ki se ga vedno držim. In vsakomur, ki me osebno napade ali pa žali, odgovorim na isti način. Če ne boš nehal širiti o meni laži, bom jaz začel od tebi širiti resnico. In to je do sedaj funkcioniralo.”

Gibanje Svoboda poziva vse politične stranke ter kandidatk in kandidatov za evropske volitve, da se pridružijo pri podpisu “Zaveze za strpnost in (politično) kulturo” in dosledno upoštevajo njeno vsebino. S tem želijo prispevati k bolj strpni in povezani družbi, kjer bo demokratična razprava potekala na spoštljiv in konstruktiven način.

Portal24; Foto: Gibanje Svoboda spletna stran

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja