Caipirinha kolački: Eksotična sladica s pridihom limete in ruma
Caipirinha kolački so popolna sladica za vse, ki obožujejo osvežilne in rahlo eksotične okuse. Navdih za njih prihaja iz legendarnega brazilskega koktajla caipirinha, ki združuje svežino limete, sladkobo sladkorja in toplino belega ruma. V teh mehkih in sočnih kolačkih boste našli prav vse te elemente, le v slajši, pecivu prilagojeni obliki.
Če želite brezalkoholno različico, rum enostavno nadomestite z enako količino svežega pomarančnega soka ali limetinega soka z dodatkom malo vaniljevega ekstrakta. Tako bodo kolački še vedno ohranili citrusno aromo, a bodo primerni tudi za otroke ali tiste, ki se izogibajo alkoholu.
Priprava je preprosta in primerna tudi za manj izkušene peke, končni rezultat pa zagotovo navduši – tako s svojim okusom kot privlačnim videzom. Preizkusite jih in si pričarajte kanček brazilske sladke eksotike!
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
Za kolačke:
- 200 g gladke moke.
- 150 g sladkorja.
- 1 čajna žlička pecilnega praška.
- ½ čajne žličke sode bikarbone.
- Ščepec soli.
- 100 g masla (stopljenega).
- 2 jajci.
- 120 ml mleka.
- 1 limeta (naribana lupinica in sok).
- 50 ml belega ruma.
Za kremo:
- 200 g mascarponeja.
- 100 ml sladke smetane.
- 2 žlici sladkorja v prahu.
- 1 žlica limetinega soka.
- 1 žlica belega ruma.
Za dekoracijo:
- Limetine rezine.
- Lističi mete.
- Naribana limetina lupinica.
Navodila za pripravo
Pečico segrejemo na 180 °C in pripravimo model za muffine s papirčki.
V eni skledi zmešamo suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol in sladkor.
V drugi skledi stepemo jajca, dodamo stopljeno maslo, mleko, limetin sok in rum.
Mokre sestavine vlijemo k suhim in z lopatko nežno premešamo, da nastane gladka masa.
Testo enakomerno porazdelimo v modelčke in pečemo približno 18–20 minut, dokler zobotrebec, zaboden v sredino, ne ostane suh.
Kolačke ohladimo na rešetki.
Mascarpone zmešamo s sladkorjem v prahu, dodamo limetin sok in rum.
V ločeni skledi stepemo sladko smetano do čvrstih vrhov in jo previdno primešamo mascarponeju.
Kremo preložimo v dresirno vrečko in jo nabrizgamo na ohlajene kolačke.
Potresemo z naribano limetino lupinico.
Okrasimo s tankimi rezinami limete in svežimi lističi mete.
Kolački so najboljši sveži, lahko pa jih hranimo v hladilniku do dva dni. Pred postrežbo jih pustimo na sobni temperaturi, da se krema nekoliko omehča.
Dober tek!
Portal24; Foto: Pixabay/Einladung_zum_Essen