DZ odredil preiskavo o ukradenih otrocih

Državni zbor (DZ) je odredil parlamentarno preiskavo glede odvzemov mladoletnih oseb, ukradenih otrok, ki naj bi se v slovenskih porodnišnicah dogajali med letoma 1965 in 1991. Zahtevo za preiskavo sta vložili opozicijski stranki SDS in NSi, na seji pa so jo podprli tudi v SD. Nasprotovanje preiskavi so izrazili v strankah Svoboda in Levica.

Cilj preiskave je ugotoviti, ali so nosilci javnih funkcij ali uslužbenci javnega sektorja kakorkoli vplivali na ta dejanja ter identificirati interese, ki so morebiti pripeljali do primerov kaznivih dejanj odvzema mladoletnih oseb. Preiskava naj bi razjasnila tudi povezave med nosilci javnih funkcij in njihovo morebitno vpletenost v te primere, ter zakaj in v čigavem interesu naj bi dopustili tovrstne primere, je pojasnil poslanec SDS Andrej Hoivik.

V tako imenovani trgovini z dojenčki, ki naj bi potekala predvsem v 70. in 80. letih na območju nekdanje Jugoslavije, naj bi bilo prodanih več kot 20.000 dojenčkov. Otroci naj bi umrli kmalu po rojstvu, staršem pa ni bilo dovoljeno, da jih vidijo ali pokopljejo. Dokumentacija naj bi bila pomanjkljiva in polna nedoslednosti, je dodal Hoivik.

Podobni primeri tudi v Srbiji

Zaradi podobnih primerov v Srbiji je ta na podlagi sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice leta 2020 sprejela zakon za urejanje postopkov ugotavljanja dejstev o statusu novorojenčkov, za katere obstaja sum, da so izginili iz porodnišnic na območju Srbije. Društvo staršev ukradenih otrok Slovenije, ki ga vodi Simona Šeremet Kalanj, je pred časom parlamentarni komisiji za peticije, človekove pravice in enake možnosti ter pristojnim državnim organom posredovalo obsežno gradivo, v katerem so že obravnavali skoraj 60 primerov domnevno ukradenih otrok v slovenskih porodnišnicah. Pobuda za ustanovitev parlamentarne preiskave je deloma nastala tudi zaradi težav prosilcev pri pridobivanju dokumentov in informacij.

NSi želi pomagati pri pridobivanju dokumentacije. “S to preiskovalno komisijo želimo pomagati družinam, ki so se znašle v stiski in želijo priti resnici do dna,” je dejal poslanec NSi Aleksander Reberšek. Zahtevo za preiskavo so podprli tudi v SD. “Naša dolžnost je, da storimo vse, kar je v naši moči, da se dvom staršev razblini in se jim omogoči dostop do resnice,” je dejal poslanec SD Predrag Baković.

Nasprotovanje

Odreditvi parlamentarne preiskave nasprotujejo v Svobodi in Levici, saj menijo, da je namenjena pridobivanju političnih točk. “V Svobodi se zavedamo, da je tema izjemno občutljiva in boleča za mnoge matere in njihove družine, ki so v tem obdobju izgubile svoje otroke. Prav zato menimo, da ta tema ne sodi v parlament, saj poslanci ne moremo resno prispevati k preiskavi morebitnih kaznivih dejanj,” je dejala poslanka Svobode Lena Grgurevič.

“Nabiranje političnih točk na tako občutljivih temah, kot je ugrabitev in izguba komaj rojenega otroka, je neetično in nehumano ter za prizadete lahko pogubno,” je dejala poslanka Levice Tatjana Greif. Vlada je Društvu izgubljenih otrok Slovenije ponudila ustrezno pomoč, materialna sredstva za izvajanje pravnih postopkov, DNK-preiskave in druge stroške, je še dodala.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja