Ministrica Čalušić napovedala nove ukrepe za zaščito slovenskih ribičev

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Mateja Čalušić, je v Izoli, skupaj s premierjem Robertom Golobom, napovedala sprejem dodatnih ukrepov za zaščito slovenskih ribičev. Ukrepi bodo vključeni v dopolnitev ustreznega zakona, predlog pa bo v naslednjih dneh posredovan v nadaljnje vladno usklajevanje.

Na srečanju, ki je bilo namenjeno iskanju rešitev za zaščito ribičev, sta ministrica in premier prisluhnila ribičem ter se seznanila s trenutnimi razmerami. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je sporočilo, da že zagotavlja pravno pomoč slovenskim ribičem, ki so jih hrvaški organi kaznovali, čeprav delujejo v skladu z razsodbo arbitražnega sodišča o meji med državama.

Ministrica Čalušić je izpostavila, da se pravna pomoč izvaja skladno z uredbo o pravni pomoči ribičem. Ribičem je predstavila dodatne ukrepe za njihovo zaščito, ki bodo vključeni v spremembo zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma.

Odločitev ESČP

Čalušić in Golob sta se z ribiči sestala po tem, ko je Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) prejšnji teden odločilo, da pritožbe slovenskih ribičev proti Hrvaški niso dopustne. Sodišče je ugotovilo, da bi ribiči lahko predvideli, da bo njihovo ravnanje v spornih vodah predstavljalo prekrške po hrvaški zakonodaji. Kljub temu je sodišče poudarilo, da odločitev ne vpliva na prizadevanja Slovenije in Hrvaške za miroljubno rešitev mejnega spora.

Ministrica je po odločitvi ESČP ribičem zagotovila nadaljnjo pomoč in poudarila, da bo Slovenija še naprej vztrajala, da Hrvaška prizna arbitražno razsodbo, po kateri večina Piranskega zaliva pripada Sloveniji. Vlada je poudarila, da odločitev ESČP ne vpliva na arbitražno razsodbo.

Generalni direktor na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve, Marko Rakovec, je omenil možnost dodatnih ukrepov za zaščito ribičev. Poudaril je, da so globe hrvaških organov, ki skupaj znašajo 3,4 milijona evrov, “neupravičene in absurdne, ker gre za slovensko ozemlje”.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: MKGP RS X

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja