Enostavni recepti za naravne fungicide: Top 5 nasvetov za pripravo
Pri varovanju naših rastlin so na voljo tudi naravni fungicidi, ki so enostavni za pripravo, sestavine kot so soda bikarbona, česen, kamilice pa pri tem ne škodijo kulturnim rastlinam. Bolezni rastlin je nemogoče izkoreniniti, najbolje pa jih je preprečiti, da nam ne bo propadel ves pridelek. K njihovemu nastanku prispevajo številni dejavniki. Prvi znaki se pojavijo na posameznih rastlinah ali njihovih delih, ob ugodnih razmerah, kot so letošnje, pa se hitro razširijo.
Da preprečimo nastanek okužbe in zatremo prve simptome, lahko uporabimo sredstva, ki jih pripravimo iz sode bikarbone, različne zelenjave, zelišč, zdravilnih in divjih rastlin ter drugih snovi.
1. Soda bikarbona
Zelo učinkovita pri preprečevanju okužb, saj spremeni pH reakcijo na površini rastlinskih organov. Za pripravo naravnega fungicida, ki preprečuje nastanek rje in plesni, je treba 1 litru vode dodati štiri žlice sode bikarbone in eno žlico rastlinskega olja. Za preventivo proti ožigu in oidiju bomo potrebovali eno žlico sode bikarbone, 1 liter mleka in 5 do 10 litrov vode. Vsako sredstvo dobro premešamo, da se soda raztopi in ne zamaši šob.
2. Česen
Tudi iz česna lahko pripravimo zelo učinkovit fungicid. Deloval bo tudi kot insekticid in biostimulator . Dovolj je, da nekaj češenj nasekljate, olupiti jih ni treba, in jih prelijete z 1 l vode. Pustite stati vsaj 12 ur, čez noč. Končni izdelek je filtriran in pripravljen za obdelavo. Imeti mora prijeten vonj po česnu. Močan vonj pomeni, da morate dodati več vode, da jo razredčite in preprečite poškodbe rastlin. Vedno uporabljajte sveže pripravljeno sredstvo. Za boljši učinek dodajte dva do tri lovorjeve liste .
3. Rdeča čebula
Proti ožigu bo najbolje zaščitil pripravek iz olupkov rdeče čebule. Dovolj je, da 200 g čebule namočite v 10 l vode in pustite čez noč. Rastline s tem sredstvom pošpricamo dva do trikrat na teden.
4. Fungicid iz treh vrst vrtnin
Za pripravo boste potrebovali tri velike glave rdeče čebule in en česen, ki ju morate sesekljati ali zmleti. Dobljeno maso prelijemo z 2 litroma tople vode in dodamo dve žlici paprike v prahu. Vse dobro premešamo in pustimo čez noč v pokriti posodi. Zjutraj tekočino precedite in dodajte eno žlico tekočega mila. Pred uporabo dodamo še 2 litra prekuhane in ohlajene vode. Je učinkovito sredstvo za zaščito sadja in zelenjave . Uporablja se v intervalih od 10 do 15 dni. Dež spere sredstvo z rastlin.
5. Kamilica
Pripravki iz kamilice dobro delujejo proti glivičnim obolenjem. V ta namen skodelico suhih cvetov kamilice prelijemo z 1 litrom vrele vode. Pokrito pustite čez noč v posodi. Uporablja se za obdelavo rastlin in tal, če ta niso premokra.
[Agro klub]; Foto: Pixabay; Portal24