Evropejci obožujemo pekoče začimbe, teh smo uvozili največ!

Podatki Evropskega statističnega urada za leto 2022 razkrivajo, da smo Evropejci strastni ljubitelji pekočih začimb, pri čemer se je ingver izkazal kot nepogrešljiva sestavina njihovega kulinaričnega sveta. V lanskem letu je Evropska unija uvozila obsežnih 397 tisoč ton začimb, pri čemer je največji delež prišel iz Kitajske, ki je prispevala kar 38 odstotkov celotnega uvoza.

Na prvem mestu med uvoženimi začimbami je zagotovo ingver, uvozili smo ga namreč impresivnih 122.900 ton. Sledita mu paprika s 109.000 tonami ter poper s 62.900 tonami. Kitajska je bila ključna dobaviteljica ingverja in paprike, s kar 54- oziroma 72-odstotnim deležem. Vietnam pa se je izkazal kot vodilni dobavitelj popra, in sicer s 56-odstotnim deležem v uvozu.

Poleg navedenih začimb se na evropskih krožnikih pojavljajo tudi druge priljubljene začimbe, kot sta cimet in kurkuma, ki sta zasedla četrto in peto mesto z uvoženimi količinami 16.200 ton oziroma 12.500 ton. Cimet je večinoma uvožen iz Indonezije, medtem ko je Indija glavni dobavitelj kurkume. Začimbe, kot je janež, pa prihajajo predvsem iz Egipta.

Poleg teh začimb je EU uvažala tudi semena kumine iz Indije, semena koriandra iz Rusije ter muškatni orešček iz Indonezije. V zadnjem desetletju se je uvoz začimb povečal za opaznih 57 odstotkov. Izstopata pa tudi ingver in kurkuma, ki sta doživela več kot dvojno povečanje uvoza, medtem ko se je uvoz muškatnega oreščka zmanjšal za štiri odstotke, kot ugotavlja Eurostat. Navdušenje nad raznolikostjo okusov in vonjav začimb v evropski kuhinji očitno nenehno raste.

vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja