Glas upokojencev s kazensko ovadbo nad poslance Svobode zaradi kršitev Kazenskega zakonika in z vabilom na 10. vseslovenski shod 16. februarja 2024, ob 15. uri, na Trgu republike v Ljubljani

Po poročanju Portal24 so pred petkovim vseslovenskim protestnim shodom upokojenk in upokojencev, ki ga organizirata društvo Inštitut 1. oktober in civilna iniciativa Glas upokojencev Slovenije, prireditelji sklicali novinarsko konferenco. Na konferenci so obravnavali več perečih vprašanj, med katerimi je izstopala zavrnitev predloga zakona o izrednem dvigu pokojnin in kazenska ovadba poslancev Svobode.

Pavel Rupar, predsednik stranke Glas upokojencev in eden od govornikov, je izrazil nezadovoljstvo zaradi zavrnitve zakona, ki bi upokojencem omogočil višje pokojnine. Zakon, ki je pred obravnavo v Državnem zboru prestal več kot sedemmesečno proceduro, ni prejel zadostne podpore za nadaljnjo obravnavo na začetku meseca. Po Ruparjevih besedah je razprava na seji popolnoma zašla, pri čemer so na koncu najkrajšo potegnili volivci koalicijskih strank, ki so predlog zakona enotno zavrnile.

Poleg tega je bila na novinarski konferenci izražena podpora pobudi za referendum o ukinitvi obveznega plačevanja RTV-naročnine. Ta predlog kaže, po Ruparjevih besedah, tudi na širše nezadovoljstvo med upokojenci glede trenutne politične in družbene ureditve.

Rupar je poudaril, da se “bodo borili naprej, v pripravi je že nova pobuda, skušali bomo izpolniti obljubo in dvigniti pokojnine na raven, ki bo zagotavljala višji standard upokojencev,” je pojasnil Rupar in dodal, da pišejo tudi novi zakon o RTV Slovenija, ki bo javno televizijo vrnil ljudem, ne zgolj eni opciji in tistim, ki so bili tja nameščeni. Pripravljajo tudi referendum o ukinitvi obveznega plačevanja RTV-naročnine. Referendumsko kampanjo bodo začeli z zbiranjem podpisov konec marca.

Kazenski ovadbi zoper poslanca Svobode in poziv k odstopu Klakočar Zupančič

Alenka Orel, članica izvršilnega odbora stranke Glas upokojencev, je javno pozvala k odstopu predsednice Državnega zbora, mag. Urške Klakočar Zupančič, in sicer zaradi serije neprimernih javnih izpadov, ki naj bi se kopičili vse od njenega prihoda v politično areno. Orel kot ključni trenutek, ki utemeljuje zahtevo po odstopu Klakočar Zupančič, izpostavlja predvsem dogodke z dne 1. februarja, na seji v Državnem zboru, kjer se je razpravljalo o predlogu zakona za zvišanje pokojnin.

Orel je dejala, da ostro protestirajo “proti njenemu neprimernemu ravnanju in zahtevi, naj skupina prisotnih upokojencev v spremstvu varnostnikov nemudoma zapusti balkon, čeprav je le izražala čustveno podporo tistim zlasti opozicijskim poslancem, ki so želeli, da gre zakonski predlog v drugo obravnavo.” Orel je ob tem vprašala, kako si je predsednica DZ dovolila žaliti tako ranljivo skupino starejših, ki je dala vse državi Sloveniji.

Glas upokojencev je predsednico Državnega zbora, mag. Urški Klakočar Zupančič, pozval k takojšnjemu odstopu zaradi ohranitve “vsaj kančka lastne integritete”. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja po 162. in 168. členu Kazenskega zakonika so vložili kazenski ovadbi proti poslancema stranke Gibanja Svoboda, Leni Grgurevič in Deanu Premku. Očitajo jima, da sta na seji, kjer se je obravnaval predlog zakona v korist upokojencev, predsednika stranke Glas upokojencev, Pavla Ruparja, predstavila kot “nekredibilnega in nekompetentnega kriminalca”.

S tem so koalicijske stranke dokazale, da ne podpirajo socialne države in upokojencev in jim je prav malo mar, kaj se dogaja s tremi četrtinami upokojencev, ki že živijo na robu, pri čemer le za ogrevanje plačujejo položnice po 400 do 500 evrov. Tako ne gre več naprej, ljudje bodo spregledali. Očitno se ta sistem ruši in upam, da bo tudi naša stranka seniorjev prispevala k spremembi teh vrednot, zlasti vrednot velikega dela populacije, ki je ogromno dala za Slovenijo.

Alenka Orel

Jubilejni 10. vseslovenski protestni shod upokojenk in upokojencev

Pavel Rupar je ob zaključku napovedal jubilejni, 10. vseslovenski protestni shod upokojenk in upokojencev, ki bo potekal v petek, 16. februarja 2024, ob 15. uri na Trgu republike v Ljubljani, z zborom udeležencev že uro prej pred RTVS. Izrazil je pričakovanje velikega števila ljudi in pozval tudi kmete, naj se protestu pridružijo, poudarjajoč pomen združevanja za doseganje skupnih ciljev.

Dodatno je predsednik najmlajše slovenske stranke izpostavil, da se Glas upokojencev aktivno pripravlja na prihajajoče evropske volitve, z jasnim sporočilom, da sam ne bo kandidiral, saj želi ostati v Sloveniji in se boriti za pravice ljudi. O kandidatni listi za evropske volitve bo več znanega konec marca.

Foto: Zajem zaslona

Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Discover more from Senior24

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading