Govorica telesa: Bosa poslanka v parlamentu

Konec leta 2023 je raziskovalni novinar Bojan Požar na družabnem omrežju X objavil fotografijo poslanke Vere Granfol, ki se bosa sprehaja po Državnem zboru.

Sezuvanje čevljev in hoja z bosimi nogami naokoli, v tako formalnem in uradnem okolju, kot je Državni zbor, ni samo nenavadno, ampak lahko v očeh javnosti predstavlja predvsem neprimerno obnašanje.

Vera Granfol, poslanka v DZ [Foto: Bojan Požar/X]

Prevelika sproščenost

V Državnem zboru veljajo določena nenapisana pravila obnašanja, ki so namenjena predvsem ohranjanju dostojanstva in formalnosti te institucije. Sezuvanje čevljev simbolizira preveliko sproščenost, ki ni primerna za tako uradne seje. Takšno obnašanje neposredno vpliva  tudi na videz Državnega zbora in poslancev v javnosti. Poslanka, ki se je odločila za tako dejanje, nehote sporoča, da so pravila in norme parlamenta zanjo manj pomembna.

Pravila oblačenja

Zanimivo, da v večini parlamentov v Evropski uniji in v ZDA ni jasno zapisanih pravil oblačenja. Zagotovo pa takšno obnašanje odpira širša vprašanja o tem, kje so meje sproščenega obnašanja v slovenskih institucijah. Medtem ko je pomembno, da se posamezniki v življenju počutijo udobno in tudi, da lahko v vseh pogledih svobodno izražajo sebe in svoja mnenja, pa mora biti v uradnih okoljih, kot je npr. Državni zbor, vseeno ohranjena določena raven formalnosti in spoštovanja. Mogoče bo prav ta “incident” sprožil tudi resnejši razmislek o tem, kako naj se poslanci obnašajo, da ohranijo dostojanstvo svoje vloge in tudi institucije, ki jo predstavljajo.

Edvard Kadič

PS: Prispevek je bil pripravljen in najprej objavljen v tedniku Domovina, 28. 12. 2023 (D129).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja