Hišni ljubljenčki za starejše? To so razlogi za razmislek

Hišni ljubljenčki so čudoviti spremljevalci in imajo edinstveno moč, da osrečujejo in izboljšujejo življenje svojih lastnikov. Za starejše osebe pa je posvojitev hišnih ljubljenčkov lahko še posebej koristna in obogati njihovo vsakodnevno življenje. Tu je 5 razlogov, zakaj bi starejši morali razmisliti o posvojitvi hišnega ljubljenčka.

Namen

Starejši pogosto trpijo za izolacijo, kar lahko privede do depresije, hišni ljubljenček pa v življenje prinaša smisel in namen, saj zahteva skrb in pozornost. Slednje starejšim pomaga preusmeriti misli stran od težav in osamljenosti. Znanstveno je dokazano, da hišni ljubljenčki povečajo raven oksitocina, hormona ljubezni, kar prispeva k boljšemu duševnemu zdravju.

Druženje

Hišni ljubljenčki nudijo toplino in družbo, kar je še posebej pomembno za starejše osebe, ki se soočajo z izolacijo. Njihova prisotnost zmanjšuje občutek osamljenosti, saj so vedno pripravljeni na interakcijo. Študije so pokazale, da lahko družba hišnih ljubljenčkov podaljša življenje in zniža krvni tlak ter holesterol.

Zmanjšanje stresa in tesnobe

Hišni ljubljenčki ponujajo občutek umirjenosti in sprostitve. Preprosto božanje ali igranje z njimi lahko zmanjša stres in tesnobo, pomaga pa tudi pri vzpostavljanju povezave s sedanjostjo. Fizični stik z njimi deluje terapevtsko in pomaga pri sproščanju.

Varnost

Še posebej psi so odlični varnostni spremljevalci. Njihov lajež in pozornost na okolico lahko odvrneta morebitne vlomilce. Poleg tega bodo psi zbudili svoje lastnike ob kakršnem koli nenavadnem hrupu ali sumljivih situacijah, kar prispeva k občutku varnosti v domu.

Druženje

Lastništvo hišnega ljubljenčka spodbuja starejše, da se odpravijo ven, komunicirajo z drugimi ljudmi in vzpostavijo nova prijateljstva. Hišni ljubljenčki so odlični socialni mostovi, ki spodbujajo interakcijo in omogočajo pristne človeške stike.

Kljub vsem koristim pa je treba upoštevati tudi tveganja posvojitve hišnih ljubljenčkov za starejše. Hišni ljubljenčki lahko predstavljajo nevarnost za padce in zahtevajo finančno odgovornost. Kljub temu pa je večina ljudi mnenja, da koristi presegajo tveganja, zato je odločitev o posvojitvi hišnega ljubljenčka zelo osebna in zahteva preudarnost.

vir; Foto: ; Senior24

ByA.K.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja