Hitri Pad Thai z riževimi rezanci in tofujem
Pad Thai je ena izmed najbolj priljubljenih tajskih jedi, ki je osvojila srca ljubiteljev azijske kuhinje po vsem svetu. Ta slastna jed združuje harmonične okuse slanega, sladkega, kislega in pikantnega v eni preprosti porciji. Čeprav se na prvi pogled morda zdi kompleksna, je priprava Pad Thaia dokaj enostavna, saj zahteva le nekaj osnovnih sestavin in malo časa. Recept, ki ga bomo predstavili, je prilagojen za dve osebi, a ga lahko enostavno prilagodite tudi za večjo družbo. Poleg tega je Pad Thai zelo prilagodljiv – lahko ga pripravite z različnimi beljakovinami, kot so tofu, piščanec ali kozice, odvisno od vaših prehranskih želja. Domača priprava te svetovno znane jedi bo zagotovo navdušila vaše brbončice in popestrila vašo kuhinjo.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 200 g riževih rezancev,
- 100 g tofuja (ali piščančjih prsi, po želji),
- 2 stroka česna (sesekljana),
- 2 mladi čebuli (narezani po dolgem),,
- 1 jajce,
- 50 g fižolovih kalčkov,
- 2 žlici olja za praženje,
- 1 limeta (ali limona, narezana na krhlje),
- 2 žlici nasekljanih praženih arašidov.
Za omako:
- 2 žlici ribje omake (ali sojine omake za vegetarijansko različico),
- 1 žlica tamarind paste (ali 1 žlica limoninega soka kot nadomestek),,
- 1 žlica sladkorja,
- 1 čajna žlička čilijevega prahu (po okusu),
- 2 žlici sojine omake.
Navodila za pripravo:
- Priprava rezancev: Najprej pripravimo riževe rezance. V večji posodi jih namočimo v vroči vodi za približno 10 minut ali sledimo navodilom na embalaži. Rezance nato odcedimo in pustimo na strani.
- Priprava omake: V manjši skodelici zmešamo ribjo omako (ali sojino omako), tamarind pasto, sladkor in čilijev prah. Po okusu lahko dodamo več sladkorja ali čilija, odvisno od tega, kako sladek ali pikanten želimo okus. To mešanico pustimo na strani.
- Praženje tofuja in zelenjave: Na srednji temperaturi segrejemo ponev in vanjo dodamo žlico olja. Tofu narežemo na majhne kocke in jih pražimo, dokler ne postanejo zlato rjavi in hrustljavi. Nato tofu vzamemo iz ponve in ga položimo na krožnik, da počaka.
- Praženje zelenjave in jajca: V isti ponvi dodamo še eno žlico olja, nato pražimo sesekljan česen, dokler ne zadiši (približno 30 sekund). Dodamo narezano mlado čebulo in fižolove kalčke ter vse skupaj pražimo še 1-2 minuti. Nato na sredini ponve naredimo prostor in vmešamo jajce. Mešamo, dokler se jajce ne zapeče.
- Dodajanje rezancev in omake: V ponev dodamo odcejene rezance in omako. Vse skupaj dobro premešamo, da se omaka enakomerno porazdeli po rezancih. Po nekaj minutah dodamo tudi hrustljavo pečen tofu.
- Postrežba: Pad Thai razdelimo na dva krožnika. Potresemo z nasekljanimi praženimi arašidi in dodamo nekaj krhljev limete ali limone za stiskanje po vrhu. Jed lahko dodatno okrasimo s svežo mlado čebulo ali nekaj listi koriandra.
Nasveti:
- Če želite jed bolj pikantno, lahko dodate več čilija ali čilijeve omake po svojem okusu.
- Če tofu ni po vašem okusu, ga lahko zamenjate s piščančjimi prsi ali kozicami, ki jih prav tako na hitro prepražite.
Pad Thai je odlična izbira za hitro in okusno večerjo, polno azijskih okusov, ki jo lahko prilagodite svojemu okusu.
Dober tek!
Portal24; Foto: Pixabay/Cattalin