Intervju: Dr. Peter Gregorčič, prihajajoče volitve so izjemno pomembne

S Petrom Gregorčičem se poznava že nekaj časa, predvsem kot sogovornika v različnih oddajah, kjer sva komentirala aktualno politično dogajanje. Slovenija ga pozna kot lucidnega političnega komentatorja ter tudi kot nekdanjega predsednika Programskega sveta RTV Slovenija. Odločil se je, da bo na listi SLS kandidiral za poslanca v Evropskem parlamentu, zato sem ga za naš portal povabil na pogovor, da ga bolje spoznamo tudi kot potencialnega bodočega poslanca v Evropskem parlamentu.

Peter Gregorčič [Foto: Osebni arhiv]

Kako vi razumete pojem zeleni prehod? Je to nekaj, na kar bi Slovenija morala biti pozorna in ga izkoristiti ali gre za muho enodnevnico? Kako moramo po vaše razumeti podnebne spremembe? 

Podnebne spremembe so neizpodbitno dejstvo, skrb za okolje pa naša odgovornost do naših otrok in vnukov. Zeleni prehod bi seveda lahko bil naša priložnost, če bi dosegli, da bi si podobne cilje zadale tudi ostale svetovne velesile. Mi pa smo si namesto tega s pretiranim idealiziranjem zelenega prehoda raje sami dali zanko okoli vratu in ta zanka se sedaj le še zateguje.

V Evropi ustvarimo 7-8% svetovnih izpustov CO2, ZDA okoli 35%, Kitajska pa preko 20% in ta delež eksponentno povečuje. Četudi se torej v Evropi povsem “ugasnemo”, s tem okolja ne bomo rešili. Do reševanja okolja moramo pristopiti tako, da to zavedanje, ki je plod evropskega razsvetljenstva, širimo na ostale centre multipolarnega sveta. To lahko storimo le, če smo gospodarsko močni. V nasprotnem primeru smo povsem nepomembni, saj imamo v EU zgolj 5,6% svetovnega prebivalstva.

Namesto krepitve svoje pozicije v multipolarnem svetu pa smo se v Evropi sami sebe spotaknili s prepovedmi tehnologij, na katerih temelji naše gospodarstvo. Primer take norosti je prepoved prodaje novih avtomobilov na bencin in dizel po letu 2035. S tem smo se odpovedali vsem dosežkom svoje avtomobilske industrije in dali ZDA in Kitajski veliko konkurenčno prednost, ki je sicer nikoli ne bi imeli.

Nihče od nas se v službo ne vozi več s kočijo, čeprav je nikoli niso prepovedali. Avtomobil je v nekem trenutku postal veliko učinkovitejši od kočije in dovolj cenovno dostopen, zato je izpodrinil stare načine mobilnosti. Enako se bo zgodilo tudi z mobilnostmi prihodnosti. Nobene prepovedi niso potrebne. Vlagati moramo v tehnološki razvoj in dopustiti inovacijam, da se same uveljavijo. Pretirana regulacija vedno vodi v negativno selekcijo. Družba, ki je dolgoročno podvržena negativni selekciji, preprosto izgine, na njen teritorij pa se naselijo druge civilizacije.

Ne želim si Evrope, katere največji dosežek na področju zelenega prehoda je zamašek, ki ga ne morete odtrgati s plastenke. S tem ne bomo rešili našega okolja, bomo pa pokopali našo industrijo, močno podražili energente za naše državljane in uničili našega kmeta ter s tem našo prehransko varnost.

Peter Gregorčič s sinom [Foto: Osebni arhiv]
Peter Gregorčič [Foto: Osebni arhiv]
Peter Gregorčič [Foto: Osebni arhiv]

Objava Intervju: Dr. Peter Gregorčič, prihajajoče volitve so izjemno pomembne je bila najprej objavljena na Portal24.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja