Intervju: Romana Tomc, tudi Evropa je naš dom

Romana Tomc je prekaljena evropska poslanka, ki se zaveda pasti parlamentarnega dela in tudi prednosti, ki jih prinašajo izgrajeni odnosi med kolegicami in kolegi iz cele Evrope. Ko sem se pred letom, na njeno povabilo, udeležil razprave o medijih v Evropskem parlamentu, je name naredila prav poseben vtis njena razlaga dela evropske poslanke na licu mesta, v Bruslju. Kaj takšno delo konkretno pomeni, kako poteka in kakšne strategije je potrebno razviti, da si slišan, viden in upoštevan v mravljišču Evropskega parlamenta. Po novem celo 720-ih poslancev in tisočev asistentov, predstavnikov, takšnih in drugačnih vodij in nasploh množice ljudi, ki skrbi za to, da evropski parlament deluje. Pred nami so 9. junija volitve in Romano Tomc smo povprašali o njenih stališčih na trenutno najbolj aktualna politična vprašanja Evrope, sveta in seveda tudi Slovenije.

Kako vi razumete pojem zeleni prehod? Je to nekaj, na kar bi Slovenija morala biti pozorna in ga izkoristiti ali gre za muho enodnevnico? Kako moramo po vaše razumeti podnebne spremembe? 

Zavedam se pomembnosti varovanja okolja. A zeleni prehod ne pomeni, da bomo zasadili nekaj dreves in s tem rešili zadevo. Gre za številne spremembe v naših sistemih, ki bodo po denarnici udarile vse, še posebej srednji razred in tiste, ki že danes nimajo dovolj. Iluzorno je pričakovati, da nam bo to plačala država. Saj lahko sami izračunate, koliko stane menjava plinske peči za toplotno črpalko in menjava dizelskega avtomobila za električnega. V Franciji je to dve leti minimalnih plač, v Sloveniji najbrž 3, 4 leta.

Ne moremo pa mimo dejstva, da je Evropa v širšem pogledu že danes precej vzorna, ko pride do varovanja okolja. Menim, da je večja težava drugje. Tam, kjer mi žal nimamo vpliva.

Slovenija je na vseh področjih zelo vzorna država, žal pa je naše okolje tako, da nas velikokrat dosežejo vremenske ujme. Na to se bomo morali bolje prilagoditi. Ustaviti jih najbrž ne bomo mogli. S podnebnimi spremembami bomo morali živeti in se jim prilagoditi, to je dejstvo. Zelo pomembna je na tem področju preventiva. Po toči zvoniti je prepozno, pravi stari pregovor in žal se to vsako leto znova dokazuje.

Objava Intervju: Romana Tomc, tudi Evropa je naš dom je bila najprej objavljena na Portal24.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja