Jabolčni zavitek z vanilijevo kremo: Klasična sladica s pridihom elegance

Jabolčni zavitek, znan tudi kot štrudelj, je ena izmed najljubših slovenskih sladic, ki izvira iz tradicionalne srednjeevropske kuhinje. Zlato zapečeno testo, polnjeno s sočnimi jabolki, rozinami in začimbami, se v tem receptu dopolni s svilnato vanilijevo kremo, ki poskrbi za popolno sladko doživetje. Recept, ki ga predstavljamo, zadostuje za približno 8 porcij in bo navdušil vse ljubitelje domačih sladic.

Sestavine za jabolčni zavitek:

  • 500 g vlečenega testa (lahko tudi listnato testo),
  • 5 srednje velikih jabolk, olupljenih in narezanih na tanke rezine,
  • 100 g rozin,
  • 50 g sladkorja,
  • 1 žlička cimeta,
  • 1 vaniljev sladkor,
  • sok polovice limone,
  • 50 g drobtin,
  • 50 g masla, stopljenega,
  • sladkor v prahu za posipanje.

Sestavine za vanilijevo kremo:

  • 500 ml mleka,
  • 4 rumenjaki,
  • 100 g sladkorja,
  • 1 vaniljev strok (ali 1 žlička vaniljevega ekstrakta,
  • 1 žlica koruznega škroba.

Navodila za pripravo:

Najprej olupite in narežite jabolka na tanke rezine. Jabolka položite v večjo skledo, dodajte sladkor, cimet, vaniljev sladkor, limonin sok in rozine. Vse sestavine dobro premešajte, da se sladkor enakomerno razporedi.

Če uporabljate vlečeno testo, ga previdno razvaljajte na pomokani površini, da bo čim tanjše. Na testo enakomerno potresite drobtine, ki bodo vpile odvečno vlago iz jabolk in poskrbele, da testo med peko ostane hrustljavo.

Jabolčni nadev razporedite po testu, pri čemer pustite nekaj prostora ob robovih, da se zavitek med peko ne odpre. Zavitek previdno zavijte in ga položite na pekač, obložen s papirjem za peko. Premažite ga s stopljenim maslom, da bo zlato zapečen in hrustljav.

Pečico segrejte na 180 °C in zavitek pecite približno 35–40 minut, oziroma dokler ne postane zlato rjav. Po peki zavitek posujte s sladkorjem v prahu.

V kozico vlijte mleko in dodajte vaniljev strok, ki ste ga predhodno razpolovili in izpraskali semena. V drugi posodi stepite rumenjake in sladkor, nato pa primešajte še koruzni škrob. Ko mleko zavre, odstranite vaniljev strok in polovico mleka postopoma vlijte v rumenjakovo zmes, da jo temperirate. Nato vse skupaj vrnite v kozico in med stalnim mešanjem kuhajte na nizki temperaturi, dokler se krema ne zgosti. Pazite, da ne zavre.

Jabolčni zavitek narežite na rezine in ga postrezite s toplo vanilijevo kremo. Vsako rezino lahko okrasite še s svežo češnjo ali posujete s cimetom za dodaten okus.

Nasvet za popoln zavitek: Če želite, da je zavitek še posebej hrustljav, pazite, da jabolka niso preveč sočna. Pred polnjenjem jih lahko rahlo popražite na ponvi ali pa iztisnete odvečen sok.

Jabolčni zavitek z vanilijevo kremo je idealen za hladnejše dni, saj greje s prijetnimi aromami cimeta in vanilije. S svojo hrustljavo teksturo in kremnim prelivom pa bo zadovoljil še tako zahtevne sladokusce.

Dober tek!

Portal24; Foto: Pixabay/Rita E

5 thoughts on “Jabolčni zavitek z vanilijevo kremo: Klasična sladica s pridihom elegance”
  1. Thanks for some other informative site. The place else could I get that type of information written in such a perfect way? I’ve a venture that I’m simply now working on, and I’ve been on the glance out for such information.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja