Jajčni liker: Okusno razvajanje za praznične dni

Jajčni liker je priljubljena pijača, ki je nepogrešljiva na prazničnih mizah, še posebej v zimskem času. Z nežno kremasto teksturo in sladkim okusom prinaša toplino in praznično vzdušje v vsak dom. Priprava domačega jajčnega likerja je preprosta in zabavna, rezultat pa je bistveno boljši od kupljenih različic. Sledite spodnjim korakom in pripravite okusno pijačo, s katero boste navdušili svoje bližnje.

Sestavine za domači jajčni liker

Za pripravo približno enega litra jajčnega likerja boste potrebovali naslednje sestavine:

  • 5 svežih rumenjakov,
  • 150 g sladkorja v prahu,
  • 300 ml polnomastnega mleka,
  • 200 ml sladke smetane,
  • 200 ml ruma (lahko uporabite več ali manj, odvisno od okusa),
  • 1 vaniljev strok ali 1 čajna žlička vaniljevega ekstrakta.

Postopek priprave

V veliki posodi penasto umešajte rumenjake in sladkor v prahu. Mešajte, dokler zmes ne postane gladka, gosta in svetlo rumena. To je ključni korak za pridobitev kremaste teksture likerja.

 
V manjši kozici segrejte mleko in sladko smetano do vrelišča, vendar pazite, da mešanica ne zavre. Če uporabljate vaniljev strok, ga prerežite po dolžini, postrgajte semena in jih dodajte v mlečno zmes. Če uporabljate vaniljev ekstrakt, ga dodajte kasneje.

Segreto mlečno zmes počasi vlivajte v zmes rumenjakov in sladkorja. Medtem ves čas mešajte, da preprečite nastanek grudic. Če želite res gladko zmes, jo precedite skozi fino cedilo.

Ko se zmes nekoliko ohladi (naj bo mlačna, ne vroča), dodajte rum in vaniljev ekstrakt, če ga še niste uporabili. Previdno mešajte, da se vse sestavine povežejo.

Jajčni liker nalijte v steklenice s tesnim pokrovom in ga postavite v hladilnik. Pred uporabo ga pustite vsaj 24 ur, da se okusi povežejo. Pred serviranjem steklenico dobro pretresite.

Domači jajčni liker lahko postrežete ohlajenega, samostojno ali kot dodatek k kavi ali slaščicam. Za dekoracijo ga lahko posujete z malo muškatnega oreščka ali cimeta. Odlično se ujema tudi s prazničnimi piškoti. Čin!

Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja