Janez Janša: Evropske volitve so ključni moment za vrnitev k osnovnim vrednotam

V luči dvajsete obletnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo, se Slovenska demokratska stranka (SDS) pripravlja na junijske evropske volitve z ambicioznim ciljem. Predsednik SDS Janez Janša je izpostavil, da “SDS z močno listo kandidatk in kandidatov prispeva svoje najboljše moči v tem boju za Evropo.” V ta namen je stranka oblikovala močno listo kandidatov, ki naj bi zagotovila uspešno prihodnost in stabilnost EU.

Med kandidati so ugledna imena slovenske politike in javnega življenja, med njimi evropski poslanec Milan Zver (EPP/SDS), podpredsednik SDS Aleš Hojs, ter poslanca Franc Breznik in Branko Grims. Seznam nadaljujejo tudi nekdanji mariborski župan Franc Kangler, nekdanja državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte ter članici strankinega podmladka Karin Planinšek in Zala Tomašič.

Na listi smo kandidati, ki se bomo borili za svobodno Evropo enakih možnosti, za Evropo enakih meril in za močno Evropo, ki bo služila ljudem. Na prvo mesto bomo postavljali sodelovanje in se povezovali z vsemi tistimi proevropskimi silami, ki želijo dobro in uspešno prihodnost Evropski uniji.

Romana Tomc

Kandidatka Zala Tomašič je ob tem poudarila, da je cilj SDS-a graditi Evropo enakih možnosti, kjer bodo merila enaka za vse, in kjer bo Unija služila svojim državljanom. Izpostavila je tudi pomen sodelovanja z drugimi proevropskimi silami za dosego skupnih ciljev.

“Priložnost za refleksijo”

Ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU, Janša vidi priložnost za refleksijo o trenutnem stanju in smeri, v katero se Unija razvija. Po njegovem mnenju je EU izpolnila mnoga pričakovanja Slovencev, vendar je na nekaterih področjih tudi zgrešila svoj prvotni namen. Zato je ključno, da SDS na prihajajočih volitvah zagovarja vrnitev k osnovnim vrednotam, kot so visoka stopnja varovanja človekovih pravic, suverenost držav članic ter ohranjanje skupnega okvira varnosti, blaginje in demokracije.

V kontekstu prihodnje politične sestave Evropskega parlamenta, Janša meni, da brez Evropske ljudske stranke (EPP) večina ne bo mogoča, a hkrati opozarja na potrebo po bolj uravnoteženi koaliciji, ki bi vključevala vsaj še enega partnerja z desnega političnega spektra. Dve ključni temi, ki bosta po mnenju Janše prevladovali v razpravah o prihodnjih usmeritvah EU, sta zeleni prehod in obvladovanje migracij, pri čemer poudarja pomen preudarnosti pri sprejemanju odločitev.

SDS z optimizmom zre v prihajajoče volitve, saj stremi k izboljšanju svojega rezultata izpred petih let, ko je v koaliciji z SLS osvojila tri poslanske mandate. Uspeh na volitvah bi pomenil ne samo potrditev njihove vizije za Evropo, ampak tudi močan mandat za nadaljnje delovanje v Evropskem parlamentu.

[vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja