Janša dvomi v varnost glasovnic predčasnih volitev, DVK zagotavlja varnost

Predsednik SDS Janez Janša je izrazil dvome glede varovanja glasovnic, oddanih na predčasnih volitvah, in volivce pozval, naj, če je le mogoče, glasujejo na dan volitev, v nedeljo. Državna volilna komisija (DVK) je ob tem zagotovila, da bo storila vse za varnost predčasnega glasovanja na najvišji ravni.

Na seji sveta pred evropskimi volitvami je opozicijska stranka SDS sprejela resolucijo, s katero je predlagala dosledno izvajanje volilne zakonodaje, vrnitev ukinjenih volišč in sprotno štetje glasovnic, oddanih na predčasnih volitvah. DVK je ta predlog zavrnila, je na novinarski konferenci povedal predsednik stranke Janez Janša.

“Zahtevali smo tudi, da se še pred evropskimi volitvami zagotovi sprotno štetje glasovnic na predčasnih volitvah. Od pristojnih v Državni volilni komisiji smo dobili odgovor, da je komisija o tem razpravljala in da je ta predlog zavrnila. Tako da vključno z današnjim dnem volivci lahko predčasno glasujejo tri dni in glasovnice se po koncu glasovanja v skrinjici zapečatijo. Te skrinjice so potem nekje zaklenjene, jutri se odpečatijo, pa spet zapečatijo in tako tri dni, potem so nekje spravljene do zaključka glasovanja v nedeljo in se šele potem to šteje,” je poudaril Janez Janša.

Danes, v torek, se je začelo predčasno glasovanje, glasovnice pa se preštejejo šele na dan glasovanja, v nedeljo. Po mnenju Janše je varovanje teh glasovnic vprašljivo. “Zakon o volitvah v DZ ne prepoveduje sprotnega štetja glasov oz. tega ne določa, po logiki bi morali glasovnice prešteti vsak dan po koncu glasovanja in o tem narediti zapisnik,” je dejal Janša.

Zakonodajne težave in varnostne skrbi

Janša je izpostavil še eno težavo, ki se mu zdi “še bolj vprašljiva”. V nekaterih slovenskih krajih je na enem mestu za predčasno glasovanje združenih več volilnih okrajev. “To, kar se dogaja danes v Ljubljani in Mariboru in še v nekaterih drugih mestih v Sloveniji, je nezakonito,” je poudaril in dodal, da so tudi na to opozorili DVK, vendar ta “s preglasovanjem zavrača logične predloge, ki bi zgolj povečali zaupanje v transparentnost in poštenost volitev”.

SDS bo pri spoštovanju zakona o volitvah v DZ in pri zagotovitvi transparentnosti predčasnega glasovanja ter te pomisleke predstavil tudi mednarodni delegaciji, ki spremlja volitve vztrajal. Janša je poudaril, da v SDS-u ne postavljajo pod vprašaj legitimnosti volitev, temveč zadosten nadzor na predčasnih volitvah.

DVK zagotavlja najvišjo varnost

Direktor službe DVK Igor Zorčič očitke SDS-a o vprašljivem varovanju glasovnic zavrača. Zorčič zagotavlja, da bodo storili vse za najvišjo varnost predčasnega glasovanja. Spomnil je, da je DVK o združevanju volilnih okrajev že razpravljal. “Takšna praksa je v posameznih krajih, denimo v Ljubljani, zaživela v času covidnih ukrepov, obdržala pa se je tudi ob vseh nadaljnjih volitvah in referendumskih glasovanjih,” je pojasnil Zorčič. Poudaril je, da je stvar vredna premisleka. DVK mora namreč pred vsakokratnimi volitvami ali referendumi oceniti, ali lahko na določenem mestu organizira glasovanje glede na to, da so prostori v lasti javnega zavoda.

Zorčič je zagotovil, da ima vsak volivec možnost, da se odloči za predčasno glasovanje, in da nobenemu ta zakonska možnost ni onemogočena. Po njegovih informacijah predčasno glasovanje za zdaj poteka nemoteno. “Upam, da tako ostane tudi do konca predčasnega glasovanja,” je sklenil Zorčič.

Gibanje Svoboda obsoja poziv SDS

V Gibanju Svoboda ostro obsojajo in zavračajo poziv SDS. “Gre za še eno izmed številnih potez stranke SDS in njenega predsednika, s katero želijo zasejati dvom o slovenski demokraciji ter s tem na volitve, ki so praznik demokracije, prilepiti črn madež,” so zapisali v sporočilu za javnost. Menijo, da je vsako dejanje, s katerim “kdor koli želi spodkopati zaupanje” volivcev v volilni proces, nedopustno. Gibanje Svoboda poziva volivce, naj oddajo glas, kakor želijo, pomembno je le, da se volitev udeležijo.

“Incident” pred ljubljanskim voliščem

Pred ljubljanskim voliščem je kandidatka SDS-a za evropske volitve, Zala Tomašič, delila letake stranke in pozivala volivce, naj glasujejo zanjo. Po njenih navedbah je zaradi tega posredovala tudi Policija. TV Slovenija poroča, da se je volilna komisija s kandidatko pogovorila, nato pa je ta odšla, pri tem pa poudarila, da ni kršila nobenega zakona.

“Tukaj ne vidim nobene kontradiktornosti, vidim pa je veliko v tem, da je okrajna volilna komisija zdaj reagirala na delitev volilnega materiala na pločniku, čeprav ni volilnega molka (…), se je pa to dopuščalo vsem drugim doslej,” je komentiral predsednik SDS-a Janez Janša.

Služba Državne volilne komisije (DVK) je kasneje potrdila, da je na volišču v Ljubljani prišlo do poskusa agitacije. O tem so okrajno volilno komisijo obvestili razburjeni volivci, saj sta jih mimoidoča po njihovih besedah “nadlegovala.” Članica volilne komisije je osebi prosila, naj območje zapustita, a tega nista hoteli storiti, zato jima je povedala, da bo o tem obvestila policijo. Prav tako je o tem, da ne želita oditi, obvestila enega od članov DVK-ja. Na policiji so za STA navedli, da obvestila o tem niso prejeli.

Za območje volišča za predčasno glasovanje v Ljubljani je določeno celotno območje Gospodarskega razstavišča, najmanj 50 metrov od objekta, v katerem je volišče. V območje volišča se štejejo tudi pripadajoče površine za pešce v območju 10 metrov od zunanje meje Gospodarskega razstavišča.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona/24ur

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja