Stranka SDS popravila obrazložitev o referendumu o Palestini in ga ponovno vložila

Pred današnjo sejo Državnega zbora (DZ) o priznanju Palestine je stranka SDS umaknila zahtevo za posvetovalni referendum, nato pa je stranka presenetila in vložila nov predlog. Predsednica DZ-ja Urška Klakočar Zupančič meni, da gre za zlorabo zahteve za posvetovalni referendum.

Predsednik stranke SDS in bivši premier Janez Janša je pojasnil: “Tisti, ki ste prej brali naš dopis, da smo mi predlog za zakonodajni referendum umaknili, niste prebrali vsega, ker piše, da poslanska skupina umika predlog iz tehničnih razlogov. To je zelo jasno napisano. Popravili smo obrazložitev, in ta predlog je ponovno vložen in vi o priznanju Palestine danes niti kasneje v naslednjih 29 dneh ne morete legalno odločati. Lahko odločate čez 30 dni. Če bodo razmere boljše, mi lahko ta predlog podpremo. Če bodo enake, tega ne bomo podprli.” Janša je dodal: “Želim vam, trezen premislek, živce, malo ohladiti glave. V nedeljo bodo volitve, potem bo nov dan in se bo dalo bolj racionalno pogovarjati. Vmes pa se ukvarjate bolj s problemi Slovenije, za kar ste prisegli, ne pa s problemi Palestine.”

“Poslanska skupina SDS v nadaljnjih postopkih pred iztekom 30-dnevnega roka ne bo sodelovala,” je še dejal Janša, poslanci SDS pa so nato zapustili sejo.

Predsednica DZ-ja Klakočar Zupančič se je Janši zahvalila, da je “povedal, kako je SDS eklatantno zlorabil posvetovalni referendum”. Poslanci stranke SDS s prvopodpisano Jelko Godec so predlog vložili med potekajočo razpravo DZ-ja o predlogu sklepa vlade za priznanje Palestine.

Izkoriščanje za politične in predvolilne namene

Na seji je predsednik stranke SDS koalicijo obtožil, da tragedije v Gazi ne izkorišča zgolj za politične namene, temveč tudi za predvolilne namene. “Slovenija je edina država, kjer je Palestina predvolilna tema pred volitvami v Evropski parlament. V zadnjih dneh smo zelo veliko poslušali o tem, da gre za višje vrednote, za sočutje, da gre za to, da smo si tudi mi vzeli pravico do samoodločbe, da moramo to priznati tudi drugim. Če bi bilo to res, kdaj boste priznali Tajvan in Katalonijo, so bolj urejene države kot Palestina. Tudi vojne ni tam, pa nobenega postopka ni,” je dejal Janez Janša.

Predsednik vlade Robert Golob je na očitke Janše odgovoril, da je med drugim trosil laži o stanju v Sloveniji in da v njegovem govoru ni slišal niti “ene besede sočutja ne do žrtev na eni strani ne do ugrabljenih ljudi, še manj do pobitih otrok ali žensk. Še najmanj sem slišal kakršno koli besedo o tem, kaj moramo narediti, da bo v prihodnje teh žrtev manj in da bi enkrat za vedno ta požar na Bližnjem vzhodu lahko tudi z našo pomočjo pogasili.”

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Poslanska Skupina SDS X

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja