Kaj je Tech Neck in kako ga preprečiti?

Tehnični vrat (tech neck), pogosto imenovan tudi besedilni vrat, je izraz, ki opisuje kronično bolečino v vratu, povzročeno zaradi dolgotrajne uporabe elektronskih naprav, kot so telefoni, tablice in računalniki. To stanje lahko povzroči resne težave z mišicami in hrbtenico, vključno s slabo držo, vnetjem sklepov, stisnjenimi živci in hernijo diska. V nadaljevanju bomo raziskali učinke tehnološkega vratu in ponudili nasvete za njegovo preprečevanje.

Kaj je Tech Neck?

Tehnični vrat nastane zaradi nenehnega napenjanja vratnih mišic med gledanjem navzdol v telefone ali druge elektronske naprave. Naša glava je težka, vratne mišice pa so oblikovane tako, da jo držijo pokonci. Ko gledamo navzdol, vratne mišice prevzamejo dodatno breme, kar lahko vodi do bolečine, togosti in težav z držo. Študija iz leta 2019 je pokazala, da imajo študenti, ki več časa preživijo na telefonih, pogostejše in hujše bolečine v vratu.

Učinki Tech Necka

Tehnični vrat lahko povzroči podaljšanje vratnih mišic in skrajšanje prsnih mišic, kar vodi do zgrbljene drže. Ta neusklajenost povzroča bolečine v ramenih in vratu ter okorelost. Pritisk na hrbtenico lahko stisne živce, kar povzroča bolečine v spodnjem delu hrbta ter otrplost ali mravljinčenje v rokah.

Poleg tega lahko spuščena ramena stisnejo in drgnejo kite rotatorne manšete – mišice in kite, ki obkrožajo ramenski sklep. Sčasoma lahko to draženje povzroči vnetje in bolečine v ramenih, znane kot tendinitis rotatorne manšete.

Tehnični vrat lahko povzroči tudi težave zunaj vratu in ramen, vključno z bolečinami v spodnjem delu hrbta, glavoboli in hernijo diska. Spremenjene vratne mišice in slaba drža lahko obremenijo tudi čeljustne sklepe in mišice, kar povzroči bolečino v temporomandibularnem sklepu (TMJ). Nazadnje, tehnološki vrat lahko povzroči cervikalno kifozo – izgubo naravne ukrivljenosti vratu v obliki črke C.

Kako preprečiti Tech Neck… več na Senior24.

Portal24; Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja