Kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan pijete gazirano vodo?

Gazirana voda je priljubljena alternativa gaziranim pijačam, zlasti za tiste, ki se izogibajo sladkim pijačam ob obrokih. A kako pitje gazirane vode vpliva na naše telo?

Amanda Sauceda, registrirana dietetičarka (RDN), ki se osredotoča na zdravje črevesja, pravi, da je gazirana voda na splošno zdrava izbira pijače. “Lahko je okusen način za doseganje vaših ciljev hidracije,” pravi. “Gazirana voda je lahko osvežujoča in doda malo okusa brez dodajanja sladkorja.” Kirsten Jackson, RDN, specializirana za sindrom razdražljivega črevesja, se strinja in poudarja, da je gazirana voda boljša izbira kot sladkane gazirane pijače.

Izbira prave gazirane vode

Čeprav je gazirana voda lahko zdrava izbira, ni vsaka enaka. Strokovnjaki svetujejo preverjanje seznama sestavin. Če gazirana voda vsebuje sladkor ali umetne sestavine, jo je bolje zamenjati za bolj naravno različico. Jackson opozarja, da se ljudje z občutljivim želodcem izogibajo sladilom, kot sta maltitol ali sorbitol, saj lahko povzročita napenjanje ali drisko.

Učinki vsakodnevnega pitja gazirane vode

Gazirana voda lahko pomaga pri hidraciji, če vam navadna voda ni všeč. “To je odlična uporaba gazirane vode, saj šteje k hidraciji,” pravi Jackson. Boljša hidracija lahko privede do več energije, manj zaprtja, manj glavobolov in preprečevanja suhe kože. Vendar pa Sauceda opozarja, da naj gazirana voda ne bo glavna oblika hidracije. Če ne marate navadne vode, ji dodajte sadje, zelenjavo ali zelišča, kot so rezine limone, pomaranče ali kumare.

Stranski učinki gazirane vode

Pitje gazirane vode lahko povzroči riganje zaradi mehurčkov. Čeprav to ni škodljivo, lahko vsakodnevno pitje gazirane vode poveča možnosti za napihnjenost. Sauceda pravi, da se to običajno ne zgodi, če vnos omejite na do 4 dcl na dan. Če gazirana voda vsebuje sladkorni alkohol, lahko to poveča napenjanje in občutek plina. Pri občutljivih ljudeh lahko sladkorni alkoholi povzročijo drisko.

Jackson poudarja, da lahko prekomerno uživanje gazirane vode, ki je rahlo kisla, povzroči razgradnjo zobne sklenine. Če opazite spremembe na svojih zobeh, je to znak, da zmanjšate vnos gazirane vode. Študija iz leta 2018 je pokazala, da gazirana voda lahko negativno vpliva na zobno sklenino.

Vsakodnevno pitje gazirane vode v zmernih količinah ne bo negativno vplivalo na telo. Vendar pa se lahko pojavi več spahovanja in napenjanja. Ne pozabite, da nič ne nadomesti navadne vode, ko gre za hidracijo. Včasih je najboljša izbira preprosta voda.

[Vir: Parade]; Portal24; Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja