Kako iz vrta in sadovnjaka varno odgnati kače?

Kače igrajo pomembno vlogo v ekosistemu, saj pomagajo zmanjševati populacijo škodljivcev, kot so miši, voluharji, podgane, žabe in polži. Ti škodljivci lahko povzročajo veliko škode na pridelkih in plodovih. Kače prav tako prispevajo k razgradnji organskih materialov, kot so živalska trupla ali rastlinski odpadki, s čimer bogatijo zemljo in zmanjšujejo potrebo po uporabi pesticidov.

Kljub koristnosti kač se veliko ljudi boji njihove prisotnosti, še posebej, če ne poznajo vrste kače, ki jo opazijo. Nekateri lahko zaradi strahu reagirajo pretirano.

Nasveti za odganjanje kač

Če ste opazili, da se kače zadržujejo na vašem vrtu ali v sadovnjaku in vas to skrbi, upoštevajte naslednjih šest priporočil za njihovo odganjanje:

Odstranite vire hrane: Čistite okolico od vsega, kar bi lahko privabilo glodavce, kot so embalaža hrane, hrana za hišne ljubljenčke in ptičje krmilnice. Pazite tudi na kompostnik.

Voda privlači kače: Pokrijte vse posode za vodo, da preprečite njihovo pojavljanje v ribnikih, vodnjakih ali drugih mestih z zadrževano vodo.

Odstranite zaklonišča: Kače se radi skrivajo na vlažnih in temnih mestih. Odstranite velike kamne, kope listja, hlode, stare veje in prazne cvetlične lončke.

Redna košnja: Redno kosite visoko travo, saj se v njej kače skrivajo pred plenilci, kot so sove in jastrebi.

Naravni plenilci: Postavite T drogove, na katere se lahko usedejo sove ali jastrebi in oprezajo za plenom.

Pomagajo tudi rastline: Čeprav znanstveni dokazi ne podpirajo popolnoma te teorije, lahko poskusite s sajenjem rastlin, kot so česen, rdeča čebula, rožmarin, pelin, limonska trava, ognjič, bazilika, žajbelj, ingver in timijan, ki naj bi z vonjem odbijali kače.

Če srečate kačo

Če kljub vsem previdnostim srečate kačo, se izogibajte neposrednemu stiku. Kače se prav tako bojijo vas in v samoobrambi lahko napadejo ali ugriznejo. Ostanite mirni in se počasi umaknite.

Uporaba teh nasvetov vam lahko pomaga vzdrževati vrt in sadovnjak prost od kač, hkrati pa ohraniti naravno ravnovesje v vašem okolju.

[Vir: Agro Klub]; Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja