Kosilo za vso družino: Sočni kotlet v kremni omaki
To je recept, ki bo naravnost navdušil ljubitelje mesnih jedi – pečen kotlet z bogato omako in svežo zelenjavno prilogo. Jed je popolna izbira za tiste dni, ko si želite nekaj okusnega in doma pripravljenega, pa naj bo to za družinski obed ali posebno priložnost. Priprava je preprosta, rezultat pa izjemno sočen in poln okusa.
Sestavine (za 4 osebe):
- 4 kosi svinjskega ali piščančjega kotleta (približno 600-800 g),
- 2 žlici olivnega olja,
- 1 velika čebula, narezana na kocke,
- 2 stroka česna, drobno sesekljana,
- 1 korenček, narezan na kolobarje,
- 1 steblo zelene, narezano na koščke,
- 150 ml rdečega ali belega vina (odvisno od okusa),
- 400 ml goveje ali piščančje juhe,
- 1 lovorjev list,
- 1 žlička rožmarina ali timijana,
- sol in sveže mleti poper po okusu,
- 1 žlica moke (za zgostitev omake),
- 80 ml smetane (po želji).
- za prilogo: kuhana brokoli, cvetača in korenje.
Priprava:
Kotlete operite in posušite z kuhinjsko krpo. Zmešajte sol, poper in malo rožmarina ter jih zmesjo enakomerno potresite po mesu. Pustite jih stati približno 30 minut, da vpijejo začimbe (po želji lahko marinirate dlje za intenzivnejši okus).
V veliki ponvi segrejte oljčno olje na srednje močnem ognju. Kotlete popecite po 3-4 minute na vsaki strani, da dobijo zlato-rjavo barvo. Ko so popečeni, jih prenesite v pekač. V isti ponvi popražite čebulo, česen, korenček in zeleno steblo približno 5 minut, da se zmehčajo.
Praženo zelenjavo prenesite v pekač k kotletom. Vlijte vino in juho, dodajte lovorjev list in preostali rožmarin. Pokrijte pekač z aluminijasto folijo in pecite v predhodno ogreti pečici na 180 °C približno 45-60 minut, odvisno od debeline kotletov. Meso naj postane sočno in mehko. Občasno preverjajte in po potrebi dolijte malo vode, če tekočina izhlapi.
Ko so kotleti pečeni, jih odstranite iz pekača in postavite na toplo mesto. Tekočino iz pekača precedite v lonec. Vmešajte moko, razmešano z malo vode, in zavrite, da se omaka zgosti. Za kremast okus lahko dodate smetano. Nazadnje začinite s soljo in poprom po okusu.
Medtem ko se omaka kuha, zavrite vodo in v njej blanširajte brokoli, cvetačo in korenje 5-7 minut, da ostanejo hrustljavi. Po kuhanju jih odcedite, začinite z malo soli in kapljico olivnega olja.
Kotlete razporedite na krožnike, jih prelijte z dišečo omako in okrasite s svežim peteršiljem. Ob bok dodajte zelenjavno prilogo. Za popoln obrok postrezite z krompirjevim pirejem ali rižem, ki bo vpil bogat okus omake.
Ta jed združuje sočnost kotletov z bogastvom omake in svežino zelenjave, kar jo naredi idealno za različne priložnosti. Če imate radi eksperimentiranje, lahko omako začinite z žličko gorčice ali dodate malo svežega žajblja.
Dober tek!
Portal24; Foto: Pixabay/sharonang
I appreciate, cause I found just what I was looking for. You’ve ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye
Outstanding post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this topic? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further. Many thanks!