Jesen v kuhinji: Kremna bučna juha

Ko se temperature spustijo in listje na drevesih zažari v toplih jesenskih barvah, je čas, da v kuhinji zadiši po sezonskih dobrotah. Ena od nepogrešljivih sestavin jesenskih jedi je buča, ki poleg bogatega okusa ponuja tudi številne koristi za zdravje. Danes vam predstavljamo recept za kremno bučno juho – popolno jed za hladne večere, ki ne bo le nasitila, ampak tudi prijetno ogrela.

Bučna juha je preprosta za pripravo, a z njo lahko navdušite družino in prijatelje. Poleg tega, da je bogata z vitamini A, C in E, vsebuje tudi veliko antioksidantov, ki krepijo imunski sistem. Z nekaj preprostimi sestavinami lahko pripravite jed, ki vas bo popeljala v pravo jesensko razpoloženje.

Sestavine za bučno juho:

  • 1 večja buča (približno 1 kg),
  • 1 večji krompir,
  • 1 korenček,
  • 1 čebula,
  • 2 stroka česna,
  • 750 ml zelenjavne jušne osnove (lahko tudi voda),
  • 200 ml kokosovega mleka ali sladke smetane,
  • sol in poper po okusu,
  • ščepec muškatnega oreščka,
  • olivno olje za praženje,
  • bučna semena za okras (neobvezno),
  • bučno olje za okras (neobvezno).

Postopek priprave:

Priprava sestavin: Začnemo s pripravo buče. Najprej jo olupimo, nato odstranimo semena in notranja vlakna. Bučno meso narežemo na manjše kocke. Krompir olupimo in narežemo na kose, prav tako pa tudi korenček. Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, česen pa stisnemo ali nasekljamo.

Praženje: V večjem loncu segrejemo olivno olje in na srednjem ognju popražimo sesekljano čebulo, dokler ne postekleni. Dodamo česen in ga na hitro prepražimo, da zadiši, a pazimo, da se ne zažge. Nato dodamo narezano bučo, krompir in korenček ter vse skupaj pražimo nekaj minut, da se zelenjava rahlo zmehča.

Kuhanje: Zelenjavi prilijemo zelenjavno jušno osnovo (ali vodo, če nimamo osnove) in počakamo, da zavre. Nato zmanjšamo ogenj in juho kuhamo približno 20 minut, oziroma toliko časa, da se zelenjava popolnoma zmehča.

Miksanje: Ko je zelenjava kuhana, juho odstavimo z ognja in jo z ročnim mešalnikom zmiksamo v gladko kremno juho. Če nimate ročnega mešalnika, lahko juho previdno prelijete v blender in jo tam zmiksate. Pazite, da bo juha gladka in brez grudic.

Dodatki: K gladki bučni juhi vmešamo kokosovo mleko ali sladko smetano, kar bo juhi dalo še dodatno kremno teksturo in bogat okus. Juho ponovno segrejemo, vendar pazimo, da ne zavre. Po okusu jo začinimo s soljo, poprom in ščepcem muškatnega oreščka.

Postrežba: Juho nalijemo v sklede in po vrhu potresemo pražena bučna semena, ki bodo jedi dodala prijeten hrustljav element. Za piko na i lahko dodamo še nekaj kapljic bučnega olja, ki bo obogatilo okus juhe in jo tudi estetsko polepšalo.

Kremna bučna juha je popolna jesenska jed, ki je preprosta za pripravo, polna okusov in hranil. Primerna je tako za kosilo kot tudi za večerjo, odlično pa se ujema z rezino svežega kruha ali z maslenimi krutoni. Poleg tega jo lahko pripravite vnaprej in jo shranite v hladilniku za naslednji dan – okus bo še boljši, saj bodo sestavine imele čas, da se prepojijo.

Dober tek!

Portal24; Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja