Krepitev zaščite civilistov: Mednarodni dogodek na Fakulteti za družbene vede

Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo in pod pokroviteljstvom predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar organiziralo mednarodni dogodek na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Namen dogodka je bil najti rešitve za okrepitev zaščite civilistov, ki so v sodobnih oboroženih spopadih najštevilčnejše in najbolj tragične žrtve.

Predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar je v uvodnem nagovoru na dogodku z naslovom “Krepitev zaščite civilnega prebivalstva: izzivi sodobnih oboroženih spopadov” poudarila, da število vojn in civilnih žrtev po svetu strmo narašča. Omenila je konflikte, kot so vojna v Ukrajini in Gaza, ter številne notranje konflikte, kjer vsak dan umira na tisoče civilistov, na milijone ljudi pa je prisilno razseljenih.

“To se mora končati. To bi moral biti naš minimalni moralni imperativ. Storilce, ki se izživljajo nad življenji drugih ljudi, je treba privesti pred sodišče,” je poudarila Pirc Musar. Dodala je, da je za Slovenijo kot nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov reševanje teh vprašanj izjemno pomembno. “Na mojih poteh po tujini ugotavljam, da je vloga Slovenije kot zagovornice mednarodnega prava, zlasti humanitarnega prava in prava človekovih pravic, konstruktivna in spoštovana,” je dejala.

Fajon: Kršitve mednarodnega humanitarnega prava je treba takoj ustaviti

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je v video nagovoru izpostavila pomembnost spoštovanja Ženevskih konvencij in mednarodnega prava. “Civilisti, zlasti otroci in ženske, so najštevilčnejše in najbolj tragične žrtve sodobnih urbaniziranih oboroženih spopadov. Zaradi poškodovane infrastrukture nimajo dostopa do osnovnih storitev, kot so voda, sanitarije in zdravstveno varstvo. Oviranje humanitarne pomoči povzroča podhranjenost in lakoto. Danes je preveč otrok žrtev kaznivih dejanj in preveč jih ostane sirot. Vse to povzroča hude psihološke travme in uničeno otroštvo,” je dejala Fajon.

Ministrica je še dodala: “Takšne kršitve mednarodnega humanitarnega prava je treba takoj ustaviti. Pravo je treba v celoti spoštovati na terenu. Če tega ne storimo, gre za kolektivno odpoved človeštva in odstopanje od načel, zapisanih v Ustanovni listini Združenih narodov.”

Vloga vojske je večplastna

Minister za obrambo Marjan Šarec je v svojem nagovoru poudaril prizadevanja za zaščito civilistov prek zagovorništva, operativnih ukrepov, vojaških operacij, vaj in programov usposabljanja. “Nenehna prizadevanja za zaščito civilistov se kažejo v zagovorništvu, operativnih ukrepih, vojaških operacijah, vajah in programih usposabljanja različnih mednarodnih organov, nevladnih organizacij, oboroženih sil in tudi naše Slovenske vojske, katerih cilj je zagotoviti spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava,” je dejal Šarec.

Minister je poudaril tudi vlogo vojske pri zaščiti civilistov, ki je večplastna in odločilna: “Oborožene sile so kot glavni predstavniki države odgovorne za spoštovanje in zagotavljanje zaščite civilistov ob upoštevanju pravnih načel. To vključuje obveznost razlikovanja med borci in neborci ter proaktivne ukrepe, kot so varne cone, evakuacija, humanitarna pomoč, pa tudi vojaške postopke in usposabljanje za spoštovanje načel pravne države.”

150 predstavnikov mednarodnih organizacij

Dogodka, ki poteka 11. in 12. junija, se udeležuje več kot 150 predstavnikov mednarodnih organizacij, Mednarodnega odbora Rdečega križa, nacionalnih odborov za mednarodno humanitarno pravo, diplomatov, pravnih svetovalcev zunanjih ministrstev držav članic EU in študentov. V razpravah so poudarili pomen Ženevskih konvencij in Haaške konvencije o varstvu kulturnih dobrin v sodobnih oboroženih spopadih. Prvi dan dogodka je vključeval tudi razprave o zaščiti civilistov in kulturne dediščine v obleganih mestih.

V sredo, 12. junija, bo program vključeval razprave o kibernetskih napadih, zaščiti civilistov pred napačnimi informacijami, dezinformacijami in sovražnim govorom med oboroženimi spopadi. Na zadnji panelni razpravi pa se bodo udeleženci dotaknili zagotavljanja odgovornosti za kršitve mednarodnega humanitarnega prava.

Portal24; Foto: Nebojša Tejić/STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja