Slovenija bo v letu 2024 Ukrajini namenila dodatnih 5 milijonov evrov

Državna sekretarka Sanja Štiglic se v Berlinu udeležuje konference o okrevanju Ukrajine, ki jo gostita nemški kancler Olaf Scholz in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Na konferenci je poudarila slovensko podporo procesu okrevanja in obnove Ukrajine ter potrdila pripravljenost Slovenije na sodelovanje z mednarodnimi partnerji, zasebnim sektorjem in izvajalskimi institucijami pri obnovi države.

Štiglic je izpostavila tudi prizadevanja Slovenije kot nestalne članice Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov (OZN) za končanje ruske agresije ter dosego pravičnega in trajnega miru v Ukrajini. Konferenca v Berlinu je nadaljevanje cikla mednarodnih konferenc o reformah v Ukrajini, ki potekajo od leta 2017, in se je prilagodila trenutnim razmeram v Ukrajini. Glavni cilj berlinske konference je povečati mednarodno pomoč pri obnovi in okrevanju ter procesu reform Ukrajine, vključno z nujno pomočjo za takojšnje potrebe, izvajanjem projektov hitrega okrevanja ter ustvarjanjem privlačnega poslovnega okolja.

Poudarjeno je bilo, da pri tem pomembno vlogo igrajo mednarodne razvojne in finančne institucije. Konference se udeležujejo predstavniki vlad, mednarodnih organizacij, finančnih institucij, zasebnega sektorja, mislišč in civilne družbe.

Štiglic je na konferenci napovedala, da bo Slovenija v letu 2024 namenila dodatnih 5 milijonov evrov za humanitarno pomoč in obnovo Ukrajine ter za program “Žito iz Ukrajine”, ki blaži posledice vojne na prehransko varnost.

Poleg tega se je Štiglic v Berlinu srečala z nemško državno sekretarko na Ministrstvu za zunanje zadeve Susanne Baumann. Pogovor je tekel o sodelovanju med državama v multilateralnih forumih, posebej v OZN, ter o aktualnih regionalnih izzivih, vključno z rusko agresijo na Ukrajino in razmerami na Bližnjem vzhodu.

Portal24; Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja