Krka v polletju dosegla rekorden dobiček in prodajo

Na Otočcu je potekala redna letna skupščina farmacevtskega podjetja Krka, kjer je predsednik uprave in generalni direktor Jože Colarič predstavil izjemne poslovne rezultate za prvo polovico leta 2024. Skupina Krka je namreč v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala prihodke za sedem odstotkov na 985,4 milijona evrov, čisti dobiček pa je zrasel za kar 30 odstotkov in dosegel 221,6 milijona evrov. Oba podatka predstavljata največji prodajni rezultat in dobiček iz poslovanja v zgodovini podjetja.

Impresivna rast prihodkov in dobička

Jože Colarič je v sporočilu za javnost izpostavil, da so v prvem polletju dosegli največjo prodajo in dobiček iz poslovanja (EBIT) v zgodovini podjetja, kar pripisuje uspešnemu poslovanju na vseh prodajnih regijah in trgih. Prihodki od prodaje so narasli za sedem odstotkov na 985,4 milijona evrov, EBIT pa je bil z 237,7 milijona evrov za en odstotek višji kot v enakem obdobju lani. Čisti dobiček je zrasel za 30 odstotkov na 221,6 milijona evrov. Dobiček iz poslovanja z amortizacijo (EBITDA) je znašal 283,7 milijona evrov, kar je za dva odstotka manj kot lani.

Širitev prodaje v vseh regijah

Krka je beležila rast prodaje v vseh regijah, v katerih deluje. Največja rast, kar 11 odstotkov, je bila zabeležena v vzhodni Evropi, največji regiji delovanja podjetja. V srednji Evropi je prodaja narasla za sedem odstotkov, predvsem zaradi uspeha na Poljskem, in dosegla 227,6 milijona evrov. V zahodni Evropi je zaradi padca v Nemčiji prodaja narasla le za en odstotek, medtem ko je v jugovzhodni Evropi narasla za osem odstotkov na 137,4 milijona evrov. Na slovenskem trgu je Krka dosegla šest odstotno rast s prodajo 59,9 milijona evrov.

Novosti in investicije

V prvem polletju 2024 je Krka registrirala 11 novih izdelkov, med katerimi je 10 zdravil na recept in en veterinarski izdelek. Prav tako so pridobili dodatne registracije za obstoječe izdelke, kar je skupno število registracij dvignilo na skoraj 600. Vlaganja v razvoj in tehnološko posodobitev so znašala 54,9 milijona evrov, od tega 40,9 milijona evrov v matični družbi.

Zaposleni in nadaljnji načrti

Ob koncu junija je imela skupina Krka 11.792 zaposlenih, od tega 5230 v tujini. Skupaj z agencijskimi delavci je število zaposlenih doseglo 12.706. Nadzorni svet Krke bo naslednjo sredo obravnaval nerevidirane rezultate poslovanja, javnosti pa bodo predstavljeni v četrtek. Na podlagi ocen poslovanja v prvem polletju Krka predvideva, da bo do konca leta dosegla načrtovane vrednosti, pri čemer naj bi prodaja izdelkov in storitev dosegla 1,85 milijarde evrov, čisti dobiček pa nekaj več kot 310 milijonov evrov. Načrtovane investicije znašajo 150 milijonov evrov, namenjene predvsem povečanju in tehnološki posodobitvi proizvodnih in razvojnih zmogljivosti ter infrastrukture.

Dividende in lastniška struktura

Delničarji Krke bodo začeli prejemati najvišje dividende doslej 25. julija, na podlagi imetništva delnic na 24. julij. Skupščina je potrdila tudi ostale predlagane sklepe, med drugim razrešnico upravi pod vodstvom Jožeta Colariča in nadzornemu svetu pod predsedstvom Jožeta Mermala. Prav tako je bilo podprto imenovanje Mojce Osolnik Videmšek v nadzorni svet, kjer bo svoj petletni mandat začela v petek.

Država ima v podjetju neposredno in prek svojih skladov v lasti 27 odstotkov delnic, domače fizične osebe pa okoli 41 odstotkov. Domače pravne osebe in skladi imajo v lasti 5,5 odstotka, mednarodni vlagatelji pa približno 20 odstotkov delnic Krke.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pixabay

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja