Opozorilo UKC Ljubljana: Vročinski val povečuje tveganje za zdravje

V zadnjih dneh so v UKC Ljubljana obravnavali povečano število bolnikov, ki so potrebovali zdravniško pomoč zaradi vročinskega vala. Še posebej ogroženi so starejši ljudje, kronični bolniki, delavci na prostem ter majhni otroci. Med najpogostejšimi diagnozami so srčna in možganska kap, poslabšanje astme, poslabšanje psihičnih stanj in samomorilnost.

Slovenijo je zajel vročinski val, ki naj bi po napovedih vremenoslovcev vztrajal še vsaj en teden. Predstojnik Kliničnega oddelka za intenzivno interno medicino UKC Ljubljana, Peter Radšel, je v izjavi za javnost poudaril, da so visoke temperature zelo obremenilne za telo, predvsem za srčno-žilni sistem. Svetujejo, da se ljudje v najbolj vročih urah dneva zadržujejo v notranjih prostorih ali v senci, uživajo dovolj tekočin in prerazporedijo fizične aktivnosti v jutranje ali večerne ure, ko je temperatura nižja.

Slabše potenje, povečuje nevarnost vročinskih udarov

Radšel je pojasnil, da je oddajanje toplote pri temperaturah, ki se bližajo telesni temperaturi, zelo oteženo. Pri visoki vlažnosti je slabše tudi potenje, kar povečuje nevarnost vročinskih udarov in poslabšanj srčno-žilnih bolezni. Opozoril je tudi na nevarnosti neposredne izpostavljenosti soncu, tudi brez fizične aktivnosti.

Vročinski val povečuje umrljivost zaradi srčno-žilnih zapletov, še posebej pri starejših ljudeh in kroničnih bolnikih z ledvičnimi in srčno-žilnimi boleznimi. Statistično se v vsakem vročinskem valu poveča umrljivost zaradi teh zapletov. Tudi delavci na prostem so izpostavljeni tveganjem, zato je pomembno zagotavljati senco in hidracijo.

Še posebej ranljivi so majhni otroci in dojenčki

Majhni otroci in dojenčki so še posebej ranljivi, saj ne znajo sami izraziti svojih težav. Radšel je izpostavil, da lahko temperature v avtomobilih hitro dosežejo vrednosti, ki so za otroke usodne, kar smo že videli v preteklosti.

Nekatera zdravila in alkohol lahko poslabšajo prenašanje vročine. Alkohol zmanjša občutek potrebe po tekočinah in prepoznavanje znakov dehidracije in pregretja telesa.

Najpogostejše diagnoze v UKC Ljubljana zaradi vročinskega vala so srčna in možganska kap, poslabšanje astme, poslabšanje psihičnih stanj ter vročinski udar. Radšel je poudaril, da je vročinski udar življenjsko ogrožajoče stanje, ko telesna temperatura preseže 40 stopinj Celzija. Simptomi vključujejo glavobol, utrujenost, razdražljivost, pospešeno dihanje in pulz.

Metoda Dodič Fifak iz Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa je poudarila, da morajo delodajalci delovišča opremiti s premičnimi senčniki in zagotoviti delavcem zaščitna oblačila ter sončno kremo. Ozaveščenost delavcev o nevarnostih izpostavljenosti soncu je nizka, kar vodi v pogoste opekline in resne zdravstvene težave.

Nena Kopčavar Guček iz Zdravstvenega doma Ljubljana svetuje, da je ob visoki vročini manj škodljivo lenarjenje kot športanje. Priporoča nošenje pokrival, a opozarja, da mora biti zaščiteno tudi zatilje, kjer je center za uravnavanje telesne temperature.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja