Kulinarična poslastica: Pečeni skutni štruklji
V svetu slovenske kulinarike so skutni štruklji ena izmed najbolj priljubljenih jedi, ki združujejo preproste sestavine z izjemno okusnostjo. To klasično jed, pripravljeno iz sveže skute in testa, smo še nadgradili z neustavljivo bogatostjo s peko v obilni smetani. Ta recept za klasične skutne štruklje, pečene v obilo smetane, bo zagotovo zadovoljil vaše brbončice in vas popeljal na nepozaben kulinarični izlet v tradicionalno slovensko kuhinjo.
Preprost, a hkrati razkošno bogat, je ta jed idealna izbira za posebne priložnosti ali pa kar tako, ko si zaželite razvajanja z okusom in teksturo, ki ju ponuja ta nepremagljiv recept. Sledite našim korakom in si privoščite razkošno doživetje klasičnih skutnih štrukljev, ki se kar topijo v ustih!
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
Testo
- 320 g navadne moke (naj bo sobne temperature ali toplejša),
- 50 g ostre moke,
- 1 jajce,
- 1½ čajne žličke olja,
- 200 ml tople vode,
- ½ čajne žličke soli,
- ½ čajne žličke kisa,
- 1 žlica olja za premazovanje testa.
Nadev
- 500 g skute,
- 50 g masla,
- 1 čajna žlička soli,
- 1 jajce.
Preliv
- 2 žlici stopljenega masla,
- 500 ml smetane za kuhanje,
Postopek priprave
Priprava testa: Vse sestavine za testo zmešajte z mešalnikom s spiralo. Oblikujte kroglo, jo premažite z oljem in pokrito pustite počivati vsaj pol ure na sobni temperaturi, čez noč pa v hladilniku.
Priprava nadeva: Vse sestavine za nadev dobro premešajte, da dobite fino maso brez grudic.
Priprava testa za štruklje: Testo z rokami razvlecite na dobro pomokanem prtu, da bo čim tanjše. Debele robove obrežite, da bo testo povsod enako debelo. Nato testo pokapajte s stopljenim maslom.
Dodajanje nadeva: Nadev nanesite na testo tako, da pokrije malo več kot tretjino površine.
Zvijanje štrukljev: S pomočjo prta testo zvijte s strani, kjer je nadev, na nasprotno stran.
Rezanje in peka: Z robom krožnika narežite na približno 11 cm dolge kose – štruklje. Štruklje razporedite po pomaščenem pekaču. Zalijte s smetano za kuhanje in pecite na 220°C približno pol ure.
Če imate raje kuhane štruklje, jih približno 10 minut kuhajte v slanem kropu in jih zabelite z na maslu prepraženimi drobtinami. Uživajte v okusu Slovenije, ki se bo razvajal vaše brbončice!
Dober tek!
Foto: Zajem zaslona; Portal24