Lazanja s štirimi siri: Preprosto in okusno

Lazanja s štirimi siri združuje bogate in kremaste okuse in je naravnost popolna brezmesna jed. Ta recept je kot nalašč za vse ljubitelje sira in italijanske kuhinje, ter predstavlja izvrsten način za razvajanje družine in prijateljev ob posebnih priložnostih. Z uporabo štirih različnih vrst sira dosežemo edinstveno globino okusa, ki jo dopolnjuje klasična paradižnikova omaka in sočno meso. Sledite spodnjim navodilom in se prepričajte, kako preprosto je pripraviti to božansko jed.

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Za paradižnikovo omako:

  • 2 žlici oljčnega olja,
  • 1 srednje velika čebula, sesekljana,
  • 2 stroka česna, sesekljana,
  • 800 g pelatov iz pločevinke, zdrobljenih,
  • sol in sveže mlet črni poper po okusu,
  • 1 žlička suhega origana.

Za bešamel omako:

  • 100 g masla,
  • 100 g moke,
  • 1 l polnomastnega mleka,
  • sol, sveže mleti beli poper,
  • muškatni orešček po okusu.

Za nadev:

  • 250 g mocarele, naribane,
  • 100 g parmezana, naribanega
  • 100 g gorgonzole, nadrobljene,
  • 150 g sira ricotta,
  • 9 listov testenin lazanje (predkuhanih ali svežih, po želji).

Postopek priprave:

Paradižnikova omaka: V ponvi na srednje močnem ognju segrejte oljčno olje in dodajte čebulo. Pražite približno 5 minut, da postekleni, nato dodajte česen in pražite še minuto. Dodajte zdrobljene pelate, origano, sol in poper. Kuhajte na nizki temperaturi 20 minut, občasno premešajte. Odstranite z ognja in pustite, da se ohladi.

Bešamel omaka: V drugi ponvi stopite maslo na srednjem ognju. Dodajte moko in mešajte 2 minuti, da dobite gladko zmes. Postopoma dodajajte mleko, ves čas mešajte, da se izognete grudicam. Kuhajte, dokler omaka ne postane gosta in kremasta. Začinite z soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Odstranite z ognja.

Sestavljanje lazanje: Pečico segrejte na 180°C. V velikem pekaču začnite z razporeditvijo sloja paradižnikove omake. Na to položite list lazanje, nato pa enakomerno razporedite del bešamel omake, mocarelo, parmezan, gorgonzolo in ricotto. Postopek ponavljajte, dokler ne porabite vseh sestavin, pri čemer končajte z obilnim slojem sira.

Pečenje: Lazanjo pokrijte z aluminijasto folijo in pecite v predhodno segreti pečici 30 minut. Nato folijo odstranite in pecite še 15 minut, da se sir lepo zapeče. Preden postrežete, lazanjo pustite stati 10 minut.

Uživajte v sočni in sirasti lazanji štirimi siri, ki bo zagotovo zadovoljila vse ljubitelje bogatih in kremastih okusov. Ta jed je odlična izbira za družinska kosila, večerje ali posebne priložnosti. Dober tek!

Portal24; Foto: Pixabay

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja