Lečina juha z mesom: Hranljiv obrok za vso družino
Lečina juha z mesom je čudovita izbira za vse, ki uživajo v domači, polnovredni hrani, ki ne le nahrani, ampak tudi pogreje. Kombinacija leče, sočne zelenjave in mesa ustvarja izjemno bogato aromo, ki razvaja brbončice, hkrati pa telo oskrbi s potrebnimi hranili. Juha je izredno nasitna in polna vlaknin ter beljakovin, zato je odlična za hladnejše dni, ko potrebujemo nekaj toplega in krepkega. Ta recept je primeren za štiri osebe, priprava pa je preprosta in hitra, idealna za vse, ki si želijo kakovostnega obroka brez zapletene priprave.
Sestavine, ki jih boste potrebovali:
- 200 g leče (najbolje rjave ali zelene),
- 200 g mesa (goveje ali svinjsko meso, narezano na koščke),
- 2 srednje velika krompirja, narezana na kocke,
- 1 korenček, narezan na kocke,
- 1 čebula, drobno sesekljana,
- 2 stroka česna, drobno sesekljana,
- 1 zelena paprika, narezana na majhne kocke,
- 1 paradižnik, narezan na kocke (ali 1 žlica paradižnikove mezge),
- 1 lovorjev list,
- 1 žlica olivnega olja,
- 1 l vode ali jušne osnove,
- sol in poper po okusu,
- svež peteršilj za okras.
Navodila za pripravo:
Najprej lečo dobro speremo pod hladno vodo in jo pustimo odcejati. Krompir, korenček in zeleno papriko narežemo na majhne kocke, čebulo in česen pa drobno nasekljamo.
V večjem loncu segrejemo olivno olje na srednjem ognju. Dodamo čebulo in jo pražimo, dokler ne postane zlato-rumena. Nato dodamo meso in ga pražimo, dokler ne porjavi z vseh strani.
V lonec dodamo česen in pražimo še minuto, nato pa dodamo korenček, zeleno papriko, krompir in paradižnik ali paradižnikovo mezgo. Vse skupaj pražimo še nekaj minut, da se okusi premešajo.
Dodamo odcejeno lečo in lovorjev list, nato prilijemo vodo ali jušno osnovo. Lonec pokrijemo in juho kuhamo na zmernem ognju približno 30-40 minut, oziroma dokler leča in zelenjava nista mehki.
Ko je juha kuhana, po okusu dodamo sol in poper. Juho serviramo v globoke krožnike in posujemo s sveže nasekljanim peteršiljem za dodatno svežino.
Juho lahko prilagodimo po okusu. Če želite bolj kremno teksturo, lahko del juhe zmešate z mešalnikom in jo nato vrnete v lonec. Lečina juha z mesom je popolna izbira za toplo večerjo, saj nas nasiti in pogreje.
Dober tek!
Portal24; Foto: Pixabay/mygraphx