Meteorološko poletje je tu: Kaj nas čaka v prihodnjih mesecih?

Danes se je začelo meteorološko poletje, ki sledi zelo mokremu in nekoliko nadpovprečno toplemu maju. V prvem poletnem tednu se bodo nadaljevale pogoste plohe in nevihte, ki so bile značilne že za maj, je za STA pojasnil meteorolog na Arsu, Anže Medved. Dolgoročne napovedi za junij, julij in avgust kažejo, da bodo temperature nekoliko nadpovprečne.

Maj je bil, po besedah Medveda, nadpovprečno namočen z občasnimi manjšimi plohami in nevihtami ter le nekaj suhimi dnevi. Bil je že 11. zaporedni mesec z nadpovprečnimi temperaturami. “Nismo beležili ekstremnih odstopanj, a mesec je bil vseeno nadpovprečno topel, kar se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh,” je dejal Medved.

Začetek meteorološkega poletja bo večinoma suh. Temperature danes in v nedeljo še ne bodo povsem poletne, saj se bodo gibale med 20 in 25 stopinjami Celzija, je za STA povedal meteorolog Brane Gregorčič. Nedelja bo večinoma sončna z majhno možnostjo popoldanskih ploh ali neviht. V ponedeljek in torek pa se bo vreme zopet poslabšalo s pogostejšimi plohami in nevihtami. Gregorčič napoveduje, da se bo v drugi polovici prihodnjega tedna bolj segrelo, ko bodo temperature presegle 25 stopinj Celzija.

Splošna napoved za poletje

Splošne napovedi za poletje kažejo, da bodo temperature nadpovprečne, vendar ne ekstremno visoke. Padavine naj ne bi odstopale od dolgoletnega povprečja. Letošnje poletje ne bo tako namočeno kot lansko, niti tako vroče in sušno kot predlansko.

V začetku junija ne pričakujejo izrazito visokih temperatur in vročinskega vala. Vremensko dogajanje v drugi polovici meseca bo zelo odvisno od tega, ali se bo nad Sredozemljem vzpostavilo območje visokega zračnega tlaka, kar bi lahko povzročilo hitro naraščanje temperatur, je pojasnil Medved.

Najtoplejši junij od začetka meritev je bil leta 2003, ko je Evropo zajel izrazit vročinski val. Junij 2019 je bil prav tako zelo topel, skoraj primerljiv s tistim iz leta 2003. Medved je dodal, da smo v zadnjih letih beležili več nadpovprečno toplih junijev kot podpovprečnih.

ARSO opozarja, da se začenja obdobje močnejših poletnih neviht, ki lahko povzročijo veliko škode in predstavljajo nevarnost za ljudi. Napoved poletnih neurij je negotov in zahteven proces, zato prebivalce spodbujajo k rednemu spremljanju vremenskih razmer. Meteorološko poletje traja od začetka junija do konca avgusta, koledarsko poletje pa se bo začelo s poletnim solsticijem 21. junija.

[Vir: STA]; Portal24; Foto: Pexels

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja