Z letal na vlake: Minister Luka Mesec opozarja na potrebo po izboljšanju železniškega prometa v EU

V nedavnem zapisu na družbenih omrežjih je minister za delo, Luka Mesec, izrazil nezadovoljstvo nad trenutnim stanjem železniškega prometa v Evropski uniji. Mesec je poudaril, da je potovanje med krajami, oddaljenimi od 500 do 1000 kilometrov, trenutno učinkovitejše z letali, kar je po njegovem mnenju problematično.

“Ena od stvari, ki me v EU-ju moti, je, da med 500 ali 1000 km oddaljenimi kraji potujemo z letali. Zakaj ne z vlaki?” je vprašal Mesec in opozoril na visoke cene in dolgotrajna potovanja z vlakom.

Minister je delil svoje izkušnje z nakupom vozovnice za vlak v Bruselj, ki stane enako kot letalska karta, približno 300 evrov, a pot traja 16 ur s tremi prestopi, za razliko od ure in pol trajajočega leta. Primerjal je tudi učinkovitost kitajskih železnic, ki primerljivo razdaljo med Pekingom in Šanghajem opravijo v štirih urah in pol.

“Bist di sicher?”

“Celo avstrijski sprevodnik nas je vprašal ‘bist du sicher?’, ko je prebral na karti, kam gremo,” je dodal Mesec, s čimer je nakazal na presenetljivo dolžino poti z vlakom v Evropi.

Kljub temu Mesec vidi pomembne prednosti v železniškem potovanju, zlasti z vidika okoljske trajnosti. “Z letalom bi vsak od nas ustvaril 135 kilogramov izpustov CO2-ja, z vlakom jih bomo desetkrat manj,” je izpostavil Mesec, ki je s sodelavci skupaj prihranil skoraj pol tone izpustov.

Minister je poudaril tudi nujnost zmanjšanja izpustov CO2 v razvitih državah in pozval evropske funkcionarje, naj za potovanja znotraj EU uporabljajo vlake. “Če bi se več funkcionarjev moralo voziti do Bruslja po tirih namesto po zraku, potem bi že zdavnaj imeli hitre vlake,” je poudaril Mesec. V sklepnem delu svojega sporočila je minister izrazil upanje, da bo potovanje z vlaki v prihodnosti cenejše in hitrejše, kar bi lahko prispevalo k bolj trajnostni in povezani Evropi.

Portal24; Foto: Luka Mesec Facebook

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja