Minister Props brez obrazložitve razrešil načelnico Upravne enote Ljubljana

Minister za javno upravo Franc Props je brez obrazložitve razrešil načelnico Upravne enote Ljubljana Andrejo Erjavec, kar je povzročilo kritične odzive. Predsednik Sindikata državnih organov Frančišek Verk je potezo obsodil in pozval premierja k ukrepanju. Props je poudaril, da so edina prava pot za rešitev zahtev zaposlenih na upravnih enotah pogajanja. “Predstavniki zaposlenih bodo morali razumeti, da poskuša ministrstvo zadeve reševati enotno z vsemi sindikati,” je dejal Props.

Z ministrstva za javno upravo so sporočili, da ministru razrešitve načelnika ni treba posebej obrazložiti. Po zakonu o javnih uslužbencih lahko minister imenuje vršilca dolžnosti načelnika brez javnega natečaja za največ šest mesecev. Minister Props bo za vršilca dolžnosti upravne enote danes imenoval Marka Grujičića.

Props je uradniškemu svetu podal predlog za začetek postopka posebnega javnega natečaja za izbor in imenovanje novega načelnika ljubljanske upravne enote.

Sindikat kritičen do odločitve

Frančišek Verk je odstavljeno načelnico označil za “zelo izkušeno in pošteno uradnico”, ki že četrto desetletje “zvesto služi državi.” Verk je dodal, da je njena razrešitev nenavadna in krivična, ker “za slabo stanje in stavko javnih uslužbencev upravnih enot ne moremo v prvi vrsti kriviti načelnikov, temveč so za neznosno stanje na upravnih enotah krivi predvsem vsi ministri za javno upravo in služba za upravne enote.”

Predsednika vlade Roberta Goloba je Verk pozval, naj zahteva “odgovornost ministra in vseh visokih uradnikov ministrstva za javno upravo, ki so skoraj dve leti zelo pogosto obiskovali upravne enote, sklicevali sestanke in delili nasvete, kako rešiti nespodobno slabe plače, kadrovski primanjkljaj in velike upravne zaostanke.” Verk je opozoril, da konkretnih rezultatov ni, “čeprav tako slabo še nikoli ni bilo.”

Stavka javnih uslužbencev se nadaljuje

Upravna enota Ljubljana je ena od 34 od skupno 58 upravnih enot, kjer že skoraj en mesec vsakodnevno stavkajo. Zaposleni zahtevajo dvig plač za sedem plačnih razredov, izenačitev nazivov zaposlenih na upravnih enotah z nazivi na ministrstvih, uvedbo dodatka za gotovinsko poslovanje in povečanje kadrovskega načrta na določenih upravnih enotah.

Zaradi stavke so na Upravni enoti Ljubljana prejšnji teden prešli na spremenjen način dela. Na spletni strani obveščajo, da so vsi termini odpovedani, stranke pa se lahko v času uradnih ur oglasijo na upravni enoti in počakajo, da pridejo na vrsto.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja