Evropska komisija: Slovenija ni dovolj natančno ocenila škode po poplavah

Evropska komisija je na prošnjo za finančno pomoč iz solidarnostnega sklada EU-ja, ki jo je Slovenija vložila po lanskih poplavah izrazila vrsto pripomb. Komisija je med drugim opozorila na nezadostne podatke o obsegu poplav in uporabo nezanesljive metodologije. V dopisu, ki ga je časopis Dnevnik pridobil z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja, je zapisano: “Čeprav ni dvoma, da so poplave povzročile veliko škodo, informacije, ki so jih posredovali slovenski organi, ne podpirajo ocene neposredne škode v vrednosti skoraj 10 milijard evrov v zadostni meri.”

Evropska komisija opozarja, da bi morali biti posredovani dokumenti bolj natančni in podrobni, slovenske organe pa opozarja na napake, kot je uporaba nezanesljive metodologije. Poleg tega je Slovenija v prošnjo za pomoč vključila tudi nekatere škode, ki ne spadajo v področje solidarnostnega sklada. Med drugim gre za “gospodarske izgube, ki izhajajo iz sekundarnih/terciarnih učinkov (kot so izguba dohodka, prekinitev poslovanja, finančna izguba itd.)” ter škodo na področju “okolja in stabilnosti tal.”

400 milijonov evrov

Slovenija lahko iz solidarnostnega sklada EU-ja pridobi največ 400 milijonov evrov nepovratnih sredstev, ne glede na oceno neposredne škode. Predplačilo v višini 100 milijonov evrov je prejela decembra lani, preostalih 300 milijonov evrov pa lahko, po navedbah evropske komisarke za kohezijo Elise Ferreira iz letošnjega aprila, pričakuje v drugi polovici letošnjega leta.

Na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj so na vprašanja Dnevnika odgovorili, da Evropska komisija v postopku obravnave vloge običajno pozove državo članico za dodatna tehnična pojasnila vloge. “Slovenija je prejela prošnjo za tehnična pojasnila v zvezi s kategorijami ocene skupne neposredne škode in kategorijami upravičenih stroškov,” so dodali in poudarili kratek rok – 12 tednov od datuma nastanka naravne nesreče – ki so ga imeli na voljo za pripravo vloge.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Zajem zaslona

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja