Ministrica Bratušek zaradi tvita zahteva 6945 evrov odškodnine!

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je vložila tožbo proti kolumnistu Davorinu Kopšetu, zahtevajoč večjo vsoto denarja zaradi njegovega čivka na socialnem omrežju X. V čivku, ki niti ni bil neposredno namenjen njej, naj bi Kopše povzročil ministrici duševne bolečine. Tožba, ki se je začela z zahtevo za odškodnino v višini 1750 evrov, se je na zadnjem naroku povečala na vrtoglavih 6945 evrov, skupaj z zamudnimi obrestmi.

Kopše je aprila javno povabil zainteresirane, da se udeležijo naroka, saj je izrazil bojazen pred nepoštenim sojenjem. “No, danes smo imeli na sodišču cirkuški narok, kjer sem izvedel, da hoče Alenka Bratušek še več denarja. V Golobovi vladi jim ni dovolj izčrpavanja ljudi z nižanjem plač in višanjem davkov. Še individualno bi radi rovarili po naših denarnicah. Zahtevek za povišanje se nanaša na moje vabilo javnosti na obravnavo. Njena obramba mi je očitala, da nimam empatije do njenega ‘trpljenja’. Džizs!!! In to so zagovorniki tistih, ki ob nasprotovanju protikovidnih ukrepov niso imeli nobene empatije do trpečih na respiratorjih in do umrlih. Fuj! Sodba bo verjetno nekje v septembru,” je zapisal Kopše na socialnem omrežju X.

Osnovni razlog za tožbo je čivk, v katerem je Kopše zapisal: “To je tip ženske, kakršne si pred leti med 3h in 4h zjutraj našel osamljene v diskotekah. Lahko si jih odpeljal na bližnji vogal. #nadutedomišljavke.” Ministrica Bratuškova trdi, da jo je Kopše s tem označil za “pocestnico”, medtem ko Kopše vztraja, da je zgolj izražal svoje ogorčenje nad njeno “nadutostjo”.

Tvit se ni nanašal osebno na ministrico

Kopše je za Žurnal24 pojasnil, da se tvit sploh ni nanašal osebno na ministrico, ampak je bil izraz ogorčenja nad njenim nasprotovanjem aplikaciji za sledenje OstaniZdrav, ki je bila uvedena v času pandemije. “Ko sem objavil tvit, smo se spopadali s pandemijo. Cepiva še ni bilo in kot invalid sem se počutil ogroženega. Stanovanja nisem zapustil tri mesece. Ko se je pojavila aplikacija za sledenje (OstaniZdrav, op. a.), ji je del politike, tudi gospa Bratušek, nasprotoval. Zato sem bil ogorčen. S tvitom sem hotel izpostaviti nadutost te gospe, ki je izjavila, da si aplikacije ne bo namestila, ker ji bo takratni notranji minister Aleš Hojs lahko sledil. Najpomembnejši del tvita je ključnik #NaduteDomišljavke. V zvezi z diskoteko sem mislil na domišljave in nadute ženske (in moške), ki se ne vključijo v socialno okolje.”

Dodal je, da mu je žal za napačno percepcijo čivka s strani ministrice: “Gospa je vplivna političarka in njeno mnenje je usodno za življenje ljudi. Tudi zaradi njenih izjav je bil virus težje obvladljiv.” Kopše se je tudi opravičil, če je bil tvit razumljen kot osebni napad.

“To ni napad na mene osebno”

Ministrica Bratuškova je na socialnem omrežju X 28. oktobra 2020 zapisala: “To ni napad na mene osebno, ampak na vse ženske, ki se upamo postaviti za sebe, za ženske in za našo boljšo prihodnost!”

Kopše je odločen, da se bo boril do konca. “Pričakujem, da ji ne bo uspelo, v kolikor pa jih bo, pa se bom boril naprej. Ne sme ji uspeti. Moj zagovor temelji na varovanju svobode govora, na 39. členu ustave in tudi na več odločbah Ustavnega sodišča, Evropskega sodišča za človekove pravice in Konvencije o človekovih pravicah. Brez svobode govora je demokracija okrnjena oz. ne obstaja. V vsakem primeru, pa si moj čivk ministrica Bratuškova narobe razlaga. Trdi, da sem jo označil za pocestnico, česar pa nisem nikoli trdil. To trdi zgolj Alenka Bratušek,” je povedal v komentarju za Nova24.

Sodba se pričakuje v septembru, Kopše pa je pripravljen svojo pravico zagovarjati tudi na Evropskem sodišču za človekove pravice, če bo potrebno.

[Vir: Nova24tv]; Portal24; Foto: Danijel Kovačič Grmek / UKOM

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja