Ministrica za kmetijstvo Mateja Čalušić obiskala Posavje: Vpogled v izzive in dosežke regije

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Mateja Čalušić, je danes obiskala Posavje. Ministrica je biskala biodinamično kmetijo Černelič in podjetje Evrosad, si ogledala namakalne sisteme Kalce-Naklo I. in II. faze ter se sestala s predstavniki Občine Krško. Namen obiska je bil pridobiti vpogled v aktualne izzive in dosežke v kmetijskem sektorju regije ter podpreti lokalne pobude za trajnostni razvoj.

Ministrica je najprej obiskala biodinamično kmetijo Černelič, kjer se je srečala s približno 60 kmetijskimi svetovalci iz Dolenjske regije. Kmetija že od leta 2003 kmetuje na ekološki način in nosi prestižni Demeter certifikat. Poleg tega je prejela mednarodno nagrado za upravljanje z zemljišči in tlemi, kar odraža njen izjemen prispevek k varovanju tal in okolja. Na kmetiji uporabljajo zdrave in odporne rastline ter kolobarjenje s kompostiranjem kot ključne elemente trajnostnega kmetovanja.

Sledil je sestanek s predstavniki Občine Krško na kmetiji Jarkovič, kjer so razpravljali o izzivih in priložnostih za razvoj kmetijstva v občini. Poseben poudarek je bil na izboljšanju kmetijskih praks in podpore kmetom v regiji.

Namakalni sistemi

Ministrica si je ogledala tudi namakalne sisteme Kalce-Naklo I. faza in Kalce-Naklo II. faza, ki pokrivata skupno 265 hektarjev, večinoma namenjenih pridelavi hrane v rastlinjakih. Druga faza sistema je bila podprta s sredstvi Programa razvoja podeželja. Ogled je omogočil vpogled v učinkovitost in pomembnost namakalnih sistemov za izboljšanje kmetijske proizvodnje in prilagajanje podnebnim spremembam.

Obisk je ministrica zaključila v podjetju Evrosad, d.o.o., vodilnem slovenskem pridelovalcu sadja visoke kakovosti. Evrosad ima skupaj pod namakalnimi sistemi okoli 130 hektarjev kmetijskih zemljišč, večina teh sistemov je bila podprta s sredstvi Programa razvoja podeželja. Podjetje izvaža slovensko sadje v številne države EU in širše. V letu 2022 je Evrosad imel 267 hektarjev površin, od tega 210 hektarjev sadovnjakov in 2,7 hektarja jagod. 188 hektarjev je bilo pokritih s protitočnimi mrežami, 132 hektarjev pa opremljenih z namakalnimi sistemi.

Portal24; Foto: Žan Kolman/KPV Vlada RS Flickr

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja