Naravna obramba pred mrazom: Česen kot ključ do zdravja

Mrzli zimski meseci so pogosto povezani s povečanim tveganjem za prehlad in gripo, saj se naše telo v nižjih temperaturah težje brani pred okužbami. Vendar pa lahko enostavna sestavina, ki jo najdemo v skoraj vsaki kuhinji, igra ključno vlogo pri krepitvi našega imunskega sistema in preprečevanju bolezni – česen.

Česen je ne samo okusna začimba, ampak tudi bogat vir hranil. Vsebuje vitamine A, C, E, K in skupine B ter minerale, kot so natrij, kalij, kalcij, baker, železo in cink. A najpomembnejša sestavina česna je alicin, ki se aktivira, ko česen sesekljamo ali zdrobimo. Alicin je močan naravni antibiotik, ki se bori proti bakterijam, lajša zamašen nos, spodbuja izkašljevanje in ublaži kašelj.

Visoka vsebnost antioksidantov

Poleg tega ima česen tudi visoko vsebnost antioksidantov, ki pomagajo pri popravljanju poškodovanih celic. Vitamini B6 in C, prisotni v česnu, krepita naš imunski sistem, lajšata simptome bolezni in pospešujeta okrevanje. Študija iz leta 2001 je celo pokazala, da so ljudje, ki so redno uživali surov česen med hladnejšimi meseci, imeli manj prehladov in se tudi hitreje okrevali, če so zboleli.

Kljub številnim koristim česna pa je pomembno, da ga uživamo zmerno. Pretirano uživanje surovega česna lahko povzroči neželene stranske učinke, kot so zgaga, draženje ust, napenjanje, slabost, drisko in bruhanje. Poleg tega lahko nekateri posamezniki občutijo draženje v grlu ali kožne izpuščaje ob začetku uživanja česna. Česen lahko tudi vpliva na delovanje določenih zdravil, zato je vedno priporočljivo, da se pred rednim uživanjem česna posvetujete s svojim zdravnikom.

Vsekakor pa je česen lahko odlična naravna podpora vašemu imunskemu sistemu in odličen dodatek k zdravemu prehranjevanju, še posebej v hladnih zimskih dneh.

vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja