Nasilje na Ljubljanski psihiatrični kliniki: Poročilo nasilja ne potrjuje

Nadzorna komisija Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu, ki deluje pod okriljem Ministrstva za zdravje, je po končanem nadzoru Ljubljanske psihiatrične klinike objavila poročilo, ki domnevnega nasilja zaposlenih nad pacienti ne potrdi nedvoumno, vseeno pa izpostavlja številne sistemske pomanjkljivosti. Poročilo temelji na pregledu dokumentacije od leta 2016 do oktobra preteklega leta ter številnih razgovorih,  je poročal Radio Slovenija.

Ugotovitve komisije

Komisija je izrazila dvome v ustrezno prepoznavanje, poročanje in obravnavanje nasilnih dogodkov. V odzivu na to so vodstvu klinike predložili skoraj 140 priporočil in ukrepov za obvladovanje in preprečevanje tovrstnih dogodkov. Generalni direktor klinike, Bojan Zalar, je bil po ugotovitvah komisije obveščen o dogajanju, a ni ustrezno ukrepal, saj dokumentacija kaže na zanikanje in minimiziranje dogodkov s strani vodstva. Po poročanju STA, je bilo veliko anonimnih pritožb, vendar ni jasno, kdo je te prijave dejansko obravnaval.

Komisija je prav tako ugotovila, da klinika nima učinkovitega programa usposabljanja za zaposlene, ne spremlja, koliko in na katerih področjih se zaposleni izpopolnjujejo, ter zaposlenim ne zagotavlja ustrezne možnosti za počitek. Opažene so bile tudi kršitve pri razporejanju delovnih ur zaposlenih v zdravstveni negi, navaja STA

Vmesno poročilo

“Vmesno poročilo je skrajno pristransko, metodološko nekonsistentno, na mnogih mestih kontradiktorno ter nedosledno ali celo napačno pri citiranju zakonodaje, predvsem pa zgrešeno v njeni interpretaciji, posledicah in sankcijah,” je Zalar navedel v odzivu. Zalar je navedel tudi, da vodstvo klinike močno dvomi v kompetence in strokovnost nekaterih članov komisije, ki so se v času nadzora tudi večkrat menjavali. “Vodstvo je prepričano, da neuspešni kadri, ki se v svojem delu niso izkazali, ne morejo biti razsodniki v stvareh, ki prekašajo njihove sposobnosti, znanje in kompetence,” je dodal Zalar.

Ljubljanska psihiatrična klinika se že dlje časa sooča z očitki o nasilju zaposlenih nad pacienti, kar je lani privedlo do kriminalistične preiskave in kazenske ovadbe zaradi povzročitve lažje poškodbe

Portal24; Foto: Freepik

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja