DARS opozarja na povečan promet zaradi gradbenih del in konca praznikov

Ob zaključku prazničnega obdobja in šolskih počitnic, ko se mnogi vračajo s počitniških destinacij, Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji (DARS) opozarja na pričakovan povečan promet proti osrednji Sloveniji in Avstriji. Trend se bo še dodatno okrepil zaradi praznika v tujini, ki bo v četrtek prinesel močno povečan tranzitni promet skozi Slovenijo.

Vzporedno s povečanim prometom po koncu praznikov, se po vsej Sloveniji začenjajo ali nadaljujejo obsežna gradbena dela, ki bodo vplivala na pretočnost in varnost prometa. Najbolj opazne spremembe bodo na štajerski avtocesti, kjer se med Framom in Slovensko Bistrico začenja obnova voziščne konstrukcije. V prvi fazi, ki bo trajala do konca maja 2024, bosta zaprta prehitevalna pasova, medtem ko bo promet usmerjen po dveh zoženih pasovih v vsako smer.

Pomembne zapore in obvozi

  1. Avtocesta A1 med Krtino in Domžalami: V četrtek, 9. maja 2024, bo med 23:00 in 23:30 potekala popolna zapora zaradi odstranitve portala.
  2. Štajerska avtocesta A1 med Arjo vasjo in Šentjakobom: Do 30. maja bo zaprt odstavni pas, občasno pa tudi vozni pas zaradi zamenjave signalizacije.
  3. Avtocesta A2 med Šentvidom in Kosezami: Obnova poteka na polovici vozišča proti Kranju, promet pa je omejen na dva zožena pasova s hitrostjo 60 km/h.
  4. Priključek Podutik in priključna cev predora Šentvid: Oba priključka sta zaprta, obvoz je urejen preko Celovške ceste do severne ljubljanske obvoznice.

Nadaljevanje del na gorenjski in pomurski avtocesti

Na gorenjski avtocesti se nadaljujejo dela na odseku med Hrušico in Lipce. Promet bo do konca julija 2024 potekal dvosmerno po obnovljeni polovici avtoceste zaradi obnove vozišča in viaduktov Podmežakla 3 in 4.

Na pomurski avtocesti ter hitri cesti H7 med A5 in krožiščem Dolga vas prav tako potekajo dela. Priključek Dolga vas je zaprt, vozniki, ki želijo dostopati ali zapustiti hitro cesto, morajo upoštevati obvozne poti.

Priporočila za voznike

DARS voznikom svetuje, da načrtujejo poti ob upoštevanju zapor in pričakovanega povečanega prometa. Pomembno je, da sledijo prometnim znakom in navodilom na informacijskih tablah. Prav tako je priporočljivo, da spremljajo prometne informacije preko radijskih postaj in drugih medijev, saj se lahko razmere hitro spreminjajo.

Za vse, ki se odpravljajo na daljše poti, je ključnega pomena, da se odpravijo dovolj zgodaj, da se izognejo najhujšim prometnim konicam, in da so pripravljeni na možne zamude zaradi gradbenih del.

[Vir: MMC RTV SLO]; Portal24; Foto: Pixabay

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja