Nasveti za učinkovito nego kože pri sladkorni bolezni

Pri sladkorni bolezni gre predvsem za uravnavanje povišane ravni sladkorja v krvi. To pomeni, da morate paziti na prehrano, da sčasoma ne pride do hujše škode za oči, srce, ledvice in druge dele telesa. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije približno 422 milijonov ljudi na svetu živi s sladkorno boleznijo, zaradi česar je to velik zdravstveni problem. Niso le oči ali srce tisto, na kar morajo biti pozorni. Tudi njihova koža je deležna udarcev. Zato je pravilna nega kože za diabetike zelo pomembna.

7 pomembnih nasvetov za nego kože pri sladkorni bolezni

1. Ohranjajte kožo hidrirano

Uporabljajte vlažilne kreme redno, da preprečite izsušitev kože. Izogibajte se vročim kopelim, saj lahko poslabšajo suho kožo. Uporabljajte vlažilno sredstvo za umivanje telesa med tuširanjem, da ohranite kožo prožno.

2. Izogibajte se vlagi na kož

Nosite ohlapna bombažna oblačila, da zaščitite kožo pred vlago, še posebej v gubah kože. Ohranjanje zdrave telesne teže je ključno, saj lahko nadzoruje potenje in prispeva k boljšemu nadzoru sladkorne bolezni.

3. Redno pregledujte kožo

Nevropatija pri sladkorni bolezni lahko povzroči poškodbe živcev, zato redno pregledujte kožo, še posebej na rokah, nogah in drugih izpostavljenih delih telesa. Pazite na morebitne ureznine, rane ali poškodbe.

4. Komplet prve pomoči za kožo

Vedno imejte pri roki komplet prve pomoči s sredstvi, kot so antibakterijsko mazilo, gaze in papirnati trak, da lahko takoj poskrbite za morebitne rane ali ureznine.

5. Izogibajte se praskanju kože

Praskanje kože lahko povzroči poškodbe, kot sta dermatitis in ekcem. Kljub srbenju se izogibajte praskanju, da preprečite morebitne kožne težave.

6. Masirajte lasišče in stopala

Redne masaže izboljšujejo krvni obtok, kar je koristno za diabetike. Posvetite posebno pozornost lasišču in stopalom ter si privoščite masaže za ohranjanje zdrave kože.

7. Uporabljajte zaščito pred soncem

Krema za sončenje je nujna, da zaščitite kožo pred škodljivimi sončnimi žarki. Uporabljajte zaščitna oblačila in redno nanašajte kremo za sončenje na izpostavljene dele telesa.

Stabilno uravnavanje ravni sladkorja v krvi neposredno vpliva na zdravje kože. Spremljajte svojo prehrano, redno uživajte obroke in sledite navodilom zdravnika glede zdravljenja sladkorne bolezni. Če opazite nenavadne spremembe na koži ali imate težave, se posvetujte z dermatologom. Specialist vam lahko ponudi prilagojene nasvete za nego kože in preprečevanje morebitnih zapletov.

Vse to so ukrepi, ki lahko izboljšajo kakovost življenja diabetikov in ohranjajo njihovo kožo zdravo. Poleg tega lahko razmislite o lepotnih tretmajih, kot so hidrafaciali, ki pomagajo pomladiti kožo brez invazivnih postopkov. Ne pozabite, da je skrb za kožo ključnega pomena pri obvladovanju sladkorne bolezni.

vir; Foto: Freepik; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja