Raziskava: Lahko beljakovine izboljšajo spanje?

Spanje je ključno za naše zdravje in dobro počutje, vendar pomanjkanje kakovostnega spanca lahko privede do resnih zdravstvenih težav. Raziskovalci s Harvard Medical School so nedavno izvedli študijo, ki razkriva presenetljivo povezavo med beljakovinami in spanjem ter kako lahko slednje vpliva na kakovost našega počitka.

Študija razkriva ključen proces za spanje: zatiranje čutov. Medtem ko spimo, naši možgani zatirajo informacije iz različnih čutil. Dr. Dragana Rogulja, profesorica nevrobiologije na Inštitutu Blavatnik na Harvardu, je v tej raziskavi sodelovala in odkrila presenetljiv peptid, ki spodbuja to zatiranje čutnega vzburjenja.

Ekipa raziskovalcev je uporabila muhe kot modelni organizem, saj so težko prebudljive med spanjem. Z genetskim pregledom muh so identificirali peptid CCHa1, ki igra ključno vlogo pri zatiranju čutnega vzburjenja med spanjem. S pomočjo sistema vibracij so znanstveniki lahko prepoznali, kateri muhi spijo najgloblje.

Presenetljivo je, da je vnos več beljakovin v prehrano povzročil povečano proizvodnjo CCHa1 v črevesju. Ta peptid nato potuje v možgane, kjer sproži dopaminergično signalizacijo, ki pomaga zmanjšati vzburjenje med spanjem.

Dr. Rogulja je pojasnila: “Vibracije oslabijo aktivnost dopaminergičnih nevronov, zaradi česar se muhe lažje prebudijo. CCHa1, ki nastaja v črevesju, ščiti dopaminergične nevrone pred tresljaji in muham omogoča globlji spanec.”

Z raziskavo so raziskovalci tudi potrdili, da prehrana, bogata z beljakovinami, izboljša kakovost spanja pri miših. To odkritje odpira vrata nadaljnjim raziskavam o tem, kako lahko količina beljakovin v prehrani posameznika vpliva na njihov spanec.

Študija dodatno pojasnjuje, da pot CCHa1 ne vpliva na to, kako hitro se muha zbudi kot odziv na spremembo temperature. Različne senzorične poti med spanjem so torej uravnavane z različnimi mehanizmi, kar pa poudarja pomen povečanja vnosa beljakovin za izboljšanje spanca.

Odkritje odpira vrata za nadaljnje raziskave o vplivu beljakovin na spanje in ponuja nove možnosti za izboljšanje kakovosti našega počitka.

vir; Foto: Pexels; Portal24

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja